donderdag 9 december 2010

Alles wat een KMO bedrijfsleider over virtualisatie moet weten

Virtualisatie is op een paar jaar tijd gepromoveerd van een verguisde technologie naar een wereldwijde hype. Intussen speelt virtualisatie een belangrijke rol in de strategie van vele IT managers, maar wat brengt het bij voor KMO’s ?

Virtualisatie technologie werd tot 5 jaar geleden enkel geschikt gevonden voor het opzetten van testomgevingen omdat het niet stabiel en niet performant genoeg was. Intussen is het een mature technologie die wereldwijd gebruikt worden om ruim 20% van de servers te virtualiseren. Ook voor KMO’s kan virtualisatie heel wat voordelen bieden om de kosten te verlagen en om de flexibiliteit te verhogen. Dit artikel bespreekt de meest gebruikte vorm : server virtualisatie.

lees ook : Desktop Virtualisatie : nog niet geschikt voor KMO’s

Complexe software


De nood voor server virtualisatie is ontstaan doordat server software steeds complexer wordt. Waar vroeger 1 server in een organisatie werd gebruikt als mailserver, database server, print server en fileserver is nu die software zodanig complex geworden dat het bijna onwerkbaar is al die rollen te combineren. Een aanpassing aan één softwarepakket kan immers heel wat gevolgen hebben voor een ander software pakket. Hierdoor krijgt 1 server meestal slechts 1 rol toebedeeld.

Krachtige hardware


De paradox is net dat hardware voor servers steeds krachtiger is geworden. In verschillende datacentra wereldwijd kon men vaststellen dat de capaciteit van die servers slechts voor 15% gebruikt werd. En dus waren investeringen in server hardware voor een groot deel verloren.
Bij virtualisatie wordt 1 fysieke server opgesplitst in verschillende virtuele servers die zich als een volwaardige server gedragen. Iedere virtuele machine heeft zijn eigen operating systeem en werkt volledig onafhankelijk van de andere virtuele machines. Hierdoor kunnen een mailserver, fileserver en database server perfect op dezelfde server hardware draaien zonder dat ze elkaar beïnvloeden.

Hypervisor


Het kritieke onderdeel bij virtualisatie is de hypervisor. Dit is de software die instaat voor het verdelen van de processor, het geheugen en de opslagcapaciteit onder de verschillende virtuele servers op een veilige manier. De Hypervisor is een abstractielaag die de hardware emuleert. Er zijn 3-tal veel gebruikte hypervisors : VMware, Hyper-V van Microsoft en het open source alternatief Xen. Waar WMware tot voor 2 jaar geleden de defacto standaard was, is sindsdien Microsoft er met een betaalbaar alternatief gekomen. Meer hierover verder.

Optimaal gebruik


Het meest voor de hand liggende voordeel van server virtualisatie is uiteraard de lagere investeringskost in server hardware. Eén krachtige server kan makkelijk 5 tot 10 virtuele servers “hosten”. Die krachtige machine kost dan wel iets meer, toch is de investeringskost globaal een stuk lager. Bovendien daalt ook de onderhoudskost van het server park.

Consolidatie


Eén fysieke machine kan verschillende besturingssystemen hosten in verschillende versies. Server virtualisatie kan dus ook gebruikt worden om oudere servers (waarvan de support vervallen is of de kans op defecten te groot wordt) te consolideren. Via een techniek die P2V of “physical to virtual” wordt genoemd kan een fysieke machine omgezet worden naar een virtuele machine, zonder dat alles opnieuw moet geïnstalleerd worden.

Beschikbaarheid


Omdat bij virtualisatie de virtuele machine losgekoppeld is van de onderliggende hardware, zijn er ook nieuwe technologiën beschikbaar die zorgen voor een hogere beschikbaarheid van de toepassingen die er bovenop draaien. Het wordt immers mogelijk om ervoor te zorgen dat een virtuele server verplaatst wordt naar andere hardware, bijvoorbeeld bij een defect. Dit kan soms zelfs op een automatische manier als je beschikt over een opslagmedium van vanop meerdere machines bereikbaar is, bijv. een SAN.

Flexibiliteit


Virtualisatie zorgt ook voor een grotere flexibiliteit in uw IT infrastructuur op 2 manieren. Aan de ene kant wordt het eenvoudig om nieuwe (virtuele) servers op te zetten door enkele muisklikken. Aan de andere kant kan door het instellen van de hypervisor aan een toepassing (tijdelijk) meer processor capaciteit of geheugen toegekend worden als dat nodig is. Zo kunnen pieken op de website perfect opgevangen worden als de wekelijkse nieuwsbrief wordt uitgestuurd zonder dat er een server moet opengemaakt worden om extra geheugen bij de plaatsen.

Green IT


Door server hardware optimaal te gaan gebruiken, moet u minder hardware servers aanschakelen. Hiermee bespaart u niet alleen op electriciteit van de server zelf, maar ook van de UPS en koeling. De kosten van electriciteit overtreffen op een termijn van 3 jaar ruim die van de aankoop van de machine. Daarnaast kan u ook stellen dat virtualisatie de basis is voor green IT : Minder energieverbruik betekent ook minder CO2-uitstoot.

Prijskaartje


Eén van de belangrijkste misvattingen over het gebruik van virtualisatie is dat het te duur is en onbereikbaar is voor KMO’s. Om van vele voordelen gebruik te maken moet je geen nieuwe investering doen, tenzij in kennis (of een goede IT partner). Enkel wanneer je gebruik wil maken van de functionaliteit voor hoge beschikbaarheid en/of intelligente plaatsing van virtuele machines moet je beschikken over een gedeelde opslag zoals een SAN of een DAS. Die gedeelde opslag zorgt ervoor dat de informatie van de virtuele machine niet op de fysieke server zelf staat. Hierdoor kan de virtuele server ook opgestart worden vanop een andere fysieke server (bijv. in geval van een defect).
Een DAS is al beschikbaar vanaf 5000 euro, meestal ben je dan beperkt tot het koppelen aan 2 fysieke servers. Voor een SAN moet je rekenen aan zo’n 25000 euro voor een basismodel.

Technologie


Hoewel VMware tot 2 jaar geleden de onbetwiste marktleider was voor server virtualisatie, heeft Microsoft vandaag de beste kaarten voor KMO’s. Microsoft biedt zijn hypervisor, Hyper-V, gratis aan in Windows Server 2008. Je kan bovendien ook gratis gebruik maken van een aantal virtuele machines. Als je Windows Server 2008 Standard edition hebt, kan je tot 3 virtuele machines gebruiken met dezelfde Windows Server-licentie. Kies je voor een Windows Server 2008 Datacenter editie, kan je onbeperkt aantal virtuele machines aanmaken zonder extra Windows Server licenties.
VMware heeft nog steeds een ruime technologische voorsprong op Microsoft, maar de meeste van die geavanceerde functies zijn enkel van toepassing voor grote bedrijven en grote serverparken. Bovendien moet je voor een basis licentie van VMware al snel 800 euro ophoesten. Voor vele KMO’s is de Microsoft oplossing “good enough”.
Xen, het open source alternatief, is voor vele KMO’s zonder IT manager of IT personeel te technisch en moelijk te beheren.

Functionaliteit

Server virtualisatie brengt heel wat nieuwe functionaliteit met zich mee :
  • Snapshotting : Een snapshot is een bestand dat een complete status van een virtuele server bevat inclusief alle bestanden van het operating systeem, applicaties en gegevens. Met een snapshot wordt het mogelijk om terug te keren naar de toestand van server op het moment dat de snapshot is genomen. Dit kan nuttig zijn bij installaties van nieuwe software, upgrades of risicovolle instellingen.
  • High availability : Als u meerdere fysieke servers (nodes) gebruikt voor virtualisatie kan u die koppelen. Gaat één van die nodes down, dan worden de virtuele machines automatisch verplaatst, vaak zonder dat een gebruiker van een servertoepassing dat merkt. Bij Microsoft noemt dit “LiveMigration”, bij VMware is deze functie “vMotion” gedoopt.
  • Intelligent placement : Bij intelligent placement gaat beheerssoftware voor server virtualisatie zelf kiezen op welke fysieke server de virtuele machine best geplaatst wordt in functie van beschikbare capaciteit.
  • Disaster recovery : Omdat virtuele machines snel verplaatst kunnen worden naar een andere fysieke machine is het ook mogelijk om een virtuele machine op een tweede locatie te synchroniseren als back-up. Als er zich een ramp voordoet kan dan de back-up virtuele machine meestal binnen enkele minuten actief gebracht worden.

Cloud computing

Server virtualisatie is ook de basistechnologie die gebruikt wordt bij cloud computing en infrastructure as a service. Het idee bij cloud computing is dat je niet meer zelf servers gaat opzetten binnen je eigen bedrijf, maar server capaciteit gaat gebruiken bij een hostingaanbieder. Je betaalt dan enkel voor de capacteit die je effectief gebruikt, zonder dat je je moet zorgen maken over investeringen, kennis voor het beheer of piekcapaciteit die je mogelijk nodig hebt in de toekomst.

Conclusie

Server virtualisatie zorgt voor een flexibeler IT infrastructuur met lagere kosten voor het beheer en investeringen. Bovendien zorgt het voor meer opties op sneller terug actief te zijn nadat zich een ramp (brand, belangrijk hardware probleem,...) heeft voorgedaan. Kennis over virtualisatie in intussen wijdverspreid bij de meeste IT partners die aan B2B dienstverlening doen. Kortom : virtualisatie is een technologie die vandaag beschikbaar is, (bijna) niks kost en direct de kosten verlaagt als je meerdere servers beheert. Een droom voor KMO bedrijfsleiders !

Gerelateerde posts

Desktop Virtualisatie : nog niet geschikt voor KMO’s



Terminologie


Server virtualisatie : technologie waarbij een fysieke machine wordt opgedeelt in meerdere virtuele machines die elk hun eigen operating systeem gebruiken. De virtuele machines werken met een virtuele harde schijf, virtueel geheugen en een virtuele processor.

Hypervisor : software die ervoor zorgt dat één fysieke machine opgedeelt wordt in meerdere virtuele machines. De Hypervisor zorgt voor een toekenning van de systeem resources (processor, geheugen en opslag) en emuleert de hardware.

Host : Fysieke machine. Deze draait het hoofdbesturingssysteem met de hypervisor.

Guest : Virtuele machine.

Cluster : Aan elkaar gekoppelde servers.

Node : Gysieke server in een server virtualisatie cluster.

SAN : Storage Area Network – opslag in het netwerk dat bereikbaar is vanop meerdere servers en computers. De doelstelling van een SAN is om alle gegevens op één locatie te centraliseren voor makkelijker beheer.

DAS: Direct Attached Storage – Opslag die direct gekoppeld is aan één of meerdere servers. Dit werkt net zoals een externe harde schijf aan een computer wordt gekoppeld.

Cloud computng : zie artikel over cloud computing : KMO's in de wolken, voeten op de grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten