woensdag 3 november 2010

KMO's in de wolken, voeten op de grond

Cloud computing is één van de belangrijkste buzzwoorden van de afgelopen tijd. Iedere software maken heeft zijn cloud strategie al uitgetekend en zet de eerste stappen. Maar wat is cloud computing en moet u als KMO bedrijfsleider er wakker van liggen ?

Cloud computing is het gebruik van computerdiensten over het internet. Het is niets nieuws. Het bestaat al vele jaren. De kans is zelfs heel reël dat u er al jaren gebruik van maakt. Iedereen heeft toch een Gmail of Hotmail mailbox of gebruikt een dienst als FaceBook en Twitter ?
Vanwaar die hype ?

Het internet voor professionele toepassingen kwam enkele jaren geleden in een stroomversnelling. Dit komt vooral omdat internetverbindingen nu sneller en stabieler zijn geworden. Ook de technologie staat niet stil. De tijd dat websites enkel bestonden uit saaie webpagina’s is verleden tijd. Intussen zijn we gewend aan rijke, interactieve toepassingen over het internet. Zakelijke toepassingen over het internet worden dus steeds meer gebruikt.

Cloud computing gedefinieerd

Voor cloud computing bestaat er niet een éénduidige definitie. Iedereen gebruikt zijn eigen invulling. Simpelweg kan je stellen dat cloud computing het gebruik van computerndiensten over het internet is, en voldoet aan 4 eigenschappen : 
  • Schaalbaar, elastisch : als gebruiker moet je je geen zorgen maken over capaciteit. Vandaag gebruik je een toepassing met 3 gebruikers en morgen 3000 gebruikers. De aanbieder zorgt voor de capaciteit. 
  • Bruikbaar waar je ook bent : Cloud computing toepassingen zijn bruikbaar over het internet, met een vaste of mobiele verbinding. Ideaal voor mobiele gebruikers of thuiswerkers.
  • Afrekening volgens gebruik : Je kan op ieder moment de capaciteit aanpassen naar meer gebruikers, opslag, rekenkracht,... De aanbieder zal je (meestal) enkel aanrekenen wat je effectief gebruikt (of reserveert).
  • Self-service : Als gebruiker kan je zelf, via controle panelen, de dienst aanpassen naar je eigen noden en op ieder moment de capaciteit of het aantal gebruikers aanpassen.
Cloud computing kan je ruwweg in 3 vormen opsplitsen :
  • Software as a service : Je gebruikt je vertrouwde software in een abonnementsvorm over het internet.
  • Platform as a service : Programmeurs bouwen hun toepassingen op basis van blokken die de aanbieder op zijn platform heeft.
  • Infrastructure as a service : Rekenkracht en opslagcapaciteit, virtuele servers dus, worden aangeboden in een pay-as-you-grow model, zonder investering.
Niet investeren

Eén van de belangrijkste beloftes van cloud computing is dat het de kosten voor IT verlaagt en je niet hoeft te investeren in servers, software licenties en diensten. Je profiteert als bedrijf mee van de schaalgrootte van de aanbieder in plaats van zelf alles aan te schaffen.

Geen IT zorgen

Bij cloud computing leg je de dagdagelijkse zorgen van IT bij de cloud aanbieder. Die zorgt ervoor dat je gegevens veilig zijn, dat er een back-up genomen wordt,.... Bovendien zal je steeds gebruik kunnen maken van de laatste versies van software zonder dat je er zelf iets voor moet doen.

Mobiel gebruik

Door de komst van mobiele toestellen als PDA's, iPhones, BlackBerry's en iPads wordt het IT beheer nog moeilijker. Iedereen wil steeds toegang tot de laatste e-mails, zijn kalender en ook zijn zakelijke toepassingen. Om dat onder controle te houden moet je heel wat expertise in huis hebben. Bij het gebruik van toepassingen in the cloud gebruik je de expertise van je aanbieder.

Veiligheid

Ook voor de veiligheid en vertrouwelijkheid van je gegevens doe je een beroep op de expertise van je cloud aanbieder. Het is immers geen sinucure om alle nieuwe vormen van bedreigingen het hoofd te kunnen bieden. De aanbieder heeft gespecialiseerde engineers in dienst die continue werken om de systemen veilig te houden in de veranderende wereld.

En de nadelen ?

Naast heel wat voordelen biedt cloud computing ook een aantal nadelen.
Omdat je je gegevens buiten je bedrijf gaat bewaren verlies je een deel controle. Waar zijn ze opslagen ? Zijn ze wel veilig en vertrouwelijk ? Blijf ik wel eigenaar van mijn gegevens ?
Daarnaast zijn cloud oplossingen soms zeer sterk gestandardiseerd en is het moeilijker om een link te leggen met je eigen bestaande software en processen.

Waar moet je op letten ?

Voor u de cloud in gaat hou je best rekening met een aantal eenvoudige regels :
  • Zorg voor een duidelijke strategie
    Ga niet in de cloud omwillen van de hype. Ook bij cloud diensten moet u steeds een duidelijke doelstelling voor ogen houden : uw bestaande processen moeten efficiënter, goedkoper of wendbaarder worden.
  • Werk in fases
    Zet niet alles dadelijk in de cloud, maar werk in fases. Zo is het makkelijker om de voordelen en ev. nadelen te evalueren. Bovendien kan iedereen zich ook makkelijker aanpassen aan de nieuwe manier van werken.
  • Vergelijk de kosten
    Vergelijk steeds de kosten van een interne opstellen tegenover een oplossing in de cloud. Tel ook de verborgen kosten mee (bijv. inschakelen van een consultant of tijd die u zelf investeert).
  • Zorg voor goede afspraken
    Zorg ervoor dat je een duidelijke beschrijving van de diensten hebt, best in de vorm van een Service Level Agreement (SLA). Belangrijke parameters zijn de beschikbaarheid, back-ups en antwoordtijden voor interventies. Hierin staan vaak ook boete clausules als de gemaakte afspraken niet nagekomen worden.
  • Werk samen met betrouwbare partijen
    Ga niet dadelijk voor de goedkoopste dienst, maar werk met gevestigde bedrijven. Zorg ook dat u makkelijk contact kan opnemen, als er iets fout gaat. U vertrouwt hen immers een groot deel van uw belangrijke bedrijfsprocessen toe.
  • Zorg voor een back-up plan
    Bespreek ook vooraf met de cloud aanbieder hoe je uit de dienst kan stappen (en zorg dat dit op papier staat). Zo voorkomt u dat u gegijzeld wordt als u geen gebruik meer wenst te maken van de diensten van een aanbieder.
  • Controleer de juridische kant van de zaak
    Ga steeds na waar het bedrijf gevestigd is en waar de gegevens bewaard worden. Ga na of er specifieke wettelijke vereisten zijn voor u. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn in een conflict dat u juridisch ook alles goed op orde hebt.
Conclusie

Gebruik maken van cloud computing kan heel wat voordelen bieden voor bedrijven : goedkoper, geen investering en meer focus op uw eigen business. Als je de beperkingen van cloud diensten kent en mee in rekening brengt, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Zorg steeds voor een goede relatie met uw cloud aanbieder, u vertrouwt hem immers (een stuk van) uw bedrijfskritische gegevens toe.





Terminologie

Cloud computing : Gebruik van IT diensten over het internet. Dit kan zowel gaan over het gebruik van software (bijv. een CRM pakket) als gebruik van server infrastructuur en opslag capaciteit.
Cloud washing : Omdat cloud computing een hype is, hebben een aantal bedrijven hun bestaande oplossingen herverpakt en het woordje "cloud" toegevoegd om "mee" te zijn. Oude wijn in nieuwe zakken dus.
Infrastructure as a service (IaaS) : Vorm van cloud computing waarbij u server capaciteit gebruikt in het datacenter van de cloud aanbieder. U krijgt één of meerdere virtuele servers ter beschikking waarop u zelf toepassingen kunt uitrollen.
Platform as a service (PaaS) : Vorm van cloud computing waarbij zakelijke toepassingen worden ontwikkelt boven het platform van de aanbieder. Het platform bevat bouwstenen die het bouwen eenvoudiger maken.
Software as a service (SaaS) : Vorm van cloud computing waarbij u complete zakelijke toepassingen gebruikt over het internet. Intussen bestaat er een heel gamma van software in SaaS vorm, gaande van e-mail tot CRM software, boekhoudpakketten en ERP systemen.
Virtualisatie : Virtualisatie software, ook wel de hypervisor genaamd, zorgt ervoor dat de capaciteit van servers optimaal gebruikt kan worden door een server op te splitsen in meerdere virtuele machines, die zich elk gedragen als een volwaardige server. De bekendste virtualisatie technologiën zijn VMware en Hyper-V (Microsoft).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten