maandag 22 november 2010

Tijdelijk minder spam

Wereldwijd daalt de hoeveelheid spam naar 86.6% van de totale hoeveelheid verzonden e-mailberichten. Goed nieuws, hoewel experts van Symantec menen dat het slechts om een tijdelijke daling zal gaan.

Met 86,6% spam van de verzonden berichten haalt oktober 2010 de beste score sinds september 2009. Niettegenstaande dat nog steeds 85 berichten op 100 bestaan uit ongewenste e-mails is er een lichte verbetering te zien. Die verbetering is vermoedelijk van tijdelijke aard door het kat-en-muis spel tussen spamverzenders en de authoriteiten. Ook de eindejaarsperiode zet traditioneel aan tot het verzenden van spam.

Amerika, land van cybercriminelen
De meeste spam komt nog steeds uit de Verenigde Staten (27%), gevolgd door Nederland (6%). Ze verwijzen naar websites gehost in de Verenigde staten (50%), Duitsland (9%) en Canada (9%). Spam gaat meestal over internet-gerelateerde diensten (37%), producten (13%) en financiele diensten (11%). Opvallend is dat "adult content" slechts 3% van de spamhoeveelheid uitmaakt.
Bekijk het volledige rapport van Symantec

In Belgiƫ
Belgische cijfers ogen al niet veel beter. Bij hostingbedrijf Hostbasket werden in de afgelopen 30 dagen 204,3 miljoen berichten verwerkt. Hiervan was 95,1% spam. Er waren 1092 berichten die virussen bevatten.

Tips voor veilig internet gebruik
Met de onderstaande tips kan u veiliger gebruik maken van het internet :
  • Klik nooit op ongekende e-mail bijlagen.
  • Open geen e-mail van mensen die je niet kent of er verdacht uit ziet.
  • Vul nooit persoonlijke of financiĆ«le informatie in op webformulieren, waarvan u de uitnodiging via e-mail heeft ontvangen.
  • Koop geen producten die aangeprezen worden in spamberichten.
  • Forward geen berichten over viruswaarschuwingen per e-mail.
  • Schrijf niet uit van spamberichten en reply er niet op (dit is vaak een bevestiging voor de spammer dat uw e-mailadres werkt).
  • Werk met een betrouwbare spam- en virusfilter, zowel op de mailserver als op uw computers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten