woensdag 15 december 2010

Desktop Virtualisatie : nog niet geschikt voor KMO’s

Binnen veel organisaties wordt 70 tot 90% van de IT budgetten opgesoupeerd aan onderhoud. Hierdoor komen nieuwe investeringen en innovatie in het gedrang. Vooral het beheer van desktops is de grote schuldige.

De grootste pijn bij veel bedrijven is de kost voor het lopende onderhoud van de desktops. De veelvoud aan hardware systemen, de complexiteit van Windows en de toepassingen die er bovenop werken zorgen voor heel wat kopzorgen bij het onderhoud, want iedereen heeft een paar keer per jaar wel eens een driver conflict of een probleem met een DLL. Om nog maar niet te spreken over de noodzaak om alles regelmatig te patchen.

Uitstel bij onderhoud


De triestige trend is dat de kosten voor onderhoud sneller stijgen dan de IT budgetten, zeker in deze crisis tijden. Bij de meeste organisaties gaat 70 tot 90% van het IT budget naar onderhoud waardoor er te weinig ruimte is voor vernieuwing of nieuwe initiatieven. Heel wat organisaties stellen daardoor het onderhoud uit, wat soms desastreuze gevolgen kan hebben. Maar er is een weg uit deze vicieuze cirkel.

Nieuwe desktop


Voor veel organisaties zou het een uitkomst zijn dat iedere keer de computer opgestart wordt, er een nieuw operating systeem ter beschikking is met alle toepassingen. Als dat dan nog eens centraal onderhouden kan worden, dan is dat een droom voor de IT beheerder. En toch is dat net wat desktop virtualisatie doet. De meeste bedrijven zijn intussen gewend aan het idee van server virtualisatie. Bij desktop virtualisatie wordt er een besturingssysteem of een toepassing afgeleverd op een (thin client) computer over het netwerk.

Desktop virtualisatie


De doelstelling is gebruikers een rijke, grafische computeromgeving te geven zonder dat iedereen het beheer moet doen van zijn eigen generieke computer waarvan slechts een klein deel van de mogelijkheden gebruikt wordt. Dit zorgt voor een verlaging van de algemene kosten in computerbeheer door centralisatie van updates, uitrol van toepassingen, beheer van gebruikers, back-ups en andere dagdagelijkse taken.

Vormen van desktop virtualisatie


Er bestaan verschillende vormen en technologiën voor desktop virtualisatie, die kunnen ingezet worden afhankelijk van het toepassingsgebied. De meest gebruikte zijn :
  • Acces Virtualisatie (of presentatie virtualisatie) : Met deze technologie wordt een desktop of een toepassing getoond op een computer op afstand. De applicatie en het operating systeem zijn actief op een server. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft’s Terminal Services / Remote Desktop of Citrix XenApp.
  • Applicatie virtualisatie : Applicaties worden gebruikt in een container, volledig geïsoleerd van het onderliggende operating systeem van de computer. Hiermee wordt het mogelijk om (oudere) legacy toepassingen te blijven gebruiken in een moderner besturingssysteem dat de toepassing niet zou ondersteunen. Voorbeelden zijn Symantec SWV, VMware ThinApp en Microsoft App-V.
  • Applicatie streaming : wordt gebruikt in combinatie met applicatie virtualisatie waarbij de applicatie over het internet wordt afgeleverd, zonder dat de software moet geïnstalleerd worden. Voorbeelden zijn Microsoft App-V en Symantec SWV
Andere technologiën die gerelateerd zijn aan desktop virtualisatie zijn :
  • User State Virtualisatie : Is een technologie die ervoor zorgt dat de gegevens en instellingen van de gebruiker gevolgd wordt waar dit ook inlogt.
  • OS streaming : Zorgt ervoor dat een compleet operating systeem kan gestreamd worden naar een computer in plaats van booten vanop een locale schijf.
  • Connection Broker : Een connection broker wordt gebruikt bij acces virtualisatie om ervoor te zorgen dat virtuele desktop instanties kunnen hergebruikt worden ipv. voor iedere virtuele desktop een nieuwe machine te provisionen.
Een vreemde eend in de bijt is client side desktop virtualisatie. Hiermee wordt de virtuele desktop gebruikt vanop de machine van de gebruiker in plaats van op een server in een datacenter.

Kosten onder controle


Bij desktop virtualisatie komt het erop neer dat je het desktop operating systeem en de toepassingen weghaalt vanop de computer van de gebruiker en die draait in een virtuele machine in een datacenter. Hierdoor kan je een “thin client” gebruiken, een computer die buiten het tonen en overdragen van gegevens weinig doet. Voor de meeste bedrijven betekent dit een besparing van 1000 tot 3000 euro per jaar per computer. Dit bedrag bestaat uit de echte onderhoudskost en een verlies aan productiveit omdat toepassingen niet werken. Bij virtuele desktops kan die kost teruggeschroefd worden met 15 tot 35%, afhankelijk van de investering die moet gebeuren.

Andere voordelen


Naast het voordeel van lagere kost van een desktop, biedt desktop virtualisatie ook een basis voor een disaster recovery plan. Omdat alle gegevens van het bedrijf centraal opgeslagen zijn, wordt het makkelijker om alles te dupliceren in een back-up datacenter.
Andere voordelen van desktop virtualisatie zijn :
  • Computer hebben een langere levensduur omdat de vereisten voor de client zeer laag zijn.
  • Minimale downtime als een computer defect is.
  • Snel uitrollen van nieuwe toepassingen.
  • Nieuwe gebruikers kunnen zeer snel aangemaakt worden.

Vereisten


De belangrijkste vereiste bij een virtueel desktop project is dat de gebruiker de functionaliteit en de performantie krijgt die hij gewoon is. De toepassingen en gegevens staan niet langer op de lokale harde schijf van de gebruiker, maar moeten over het netwerk (of het internet) gehaald worden. Hierdoor kan er een verminderde reactiviteit van de toepassingen ontstaan.

Nadelen


Naast alle voordelen zijn er voor gebruikers ook de volgende nadelen :
  • Gebruikers hebben minder privacy.
  • Gebruikers kunnen zelf geen software instellen of installeren.
  • Technisch uitdaging voor lokale printers, USB toestellen en andere randapparatuur.
  • Volledige afhankelijkheid van het netwerk.
Desktop virtualisatie is vandaag ook minder geschikt voor multimedia toepassingen.

Server infrastructuur


Typisch wordt bij een virtueel desktop project gerekend dat 1 stevige server ongeveer 30 tot 40 virtuele desktops aankan. Heb je meer gebruikers dan moet je in een complexe opzet met load balancing, connection brokers en een SAN gaan investeren.
Om te vermijden dat de gebruikservaring bij toepassingen slecht is door trage antwoordtijden, moet er vaak ook extra geïnvesteerd worden in een sneller netwerk in het datacenter en tot aan de gebruiker.

In hosting ?


Een (beperkt) aantal hostingbedrijven biedt ook een gehoste virtuele desktop aan. Het belangrijkste voordeel hieraan is dat de investering gedaan wordt door het hostingbedrijf. Er is enkel een maandelijks abonnement te betalen in functie van de toepassingen die gebruikt worden. Helaas bieden de meeste hostingbedrijven enkel een standaard aanbod van software aan. Toepassingen op maat of zakelijke, sektorspecifieke toepassingen zijn meestal niet beschikbaar.

Conclusie


Hoewel desktop virtualisatie een lagere kost, minder IT support activiteiten en een hogere productiviteit belooft is het een technologie die vandaag nog niet bereikbaar is voor KMO’s door de hoge investeringskost en het gebrek aan kennis voor het beheer ervan. Ongetwijfeld zullen de kaarten door de technologische evolutie binnen 24 maanden helemaal anders liggen. (KMO) Bedrijfsleiders houden dus best hun ogen open voor deze technologie.


Gerelateerde posts

Server virtualisatie : Alles wat een KMO bedrijfsleider over virtualisatie moet weten



Terminologie


Desktop virtualisatie : Bij desktop virtualisatie wordt er een besturingssysteem of een toepassing afgeleverd op een (thin client) computer over het netwerk.

VDI – Virtual desktop infrastructuur : aanduiding voor de infrastructuur benodigd voor een desktop virtualisatie project.

Thin client : Duidt op een computer die een minimale functionaliteit lokaal uitvoert, maar ingezet wordt in virtual desktop infrastructuren. Het tegengestelde is een fat client.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten