Allereerst... voorkomen is natuurlijk de beste strategie. Een domeinnaam registreren kost slechts enkele tientallen euros per jaar. Registreer dus steeds je merknamen, productnamen en enkele afgeleide domeinnamen in de landen waarin je actief bent of plant te zijn. Die investering betaalt zichzelf snel terug.
Als je toch merkt dat iemand met een domeinnaam jouw rechten schendt, dan zijn er enkele stappen die je kan nemen.
Je kan proberen om de domeinnaam te kopen. Als het gaat om iemand die de domeinnaam ter goeder trouw registreerde, dan zal je meestal succes boeken met een vriendelijke aanpak. Met een prijs van enkele honderden euro's kan je de domeinnaam terugkopen.
Als de domeinnaam geregistreerd is door een zogenaamde typosquater, dan kan je best de motivatie van die persoon achterhalen. Meestal is dat geld. Geld uit advertenties of geld uit de verkoop van de domeinnaam.
Je kan eerst de typosquater verzoeken om de domeinnaam aan je over te dragen op basis van het merknaamrecht. Spreek daarbij een duidelijke, zakelijke taal en zet een tijdslimiet van je aanbod.
Gaat de domeinnaam speculant hier niet op in, dan kan je andere manieren uitbuiten als de merknaam een geregistreerde merknaam is :
- Staan er advertenties van Google op je domeinnaam, dien een klacht in bij Google. Zo drogen de advertentie inkomsten op.
- Wordt de domeinnaam te koop aangeboden via Sedo of een ander domeinnaam verhandelingsplatform, dien dan ook daar klacht in. Zo wordt het moeilijker om de domeinnaam te verhandelen en wordt die bijna waardeloos.
- Als laatste stap kan je een klacht indienen bij WIPO om de domeinnaam te claimen.
Een laatste stap is juridisch advies inwinnen en eventueel naar de rechtbank stappen. Er zijn in België enkele gespecialiseerde advocaten in merkenrecht.
>> Domeinnaam registreren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten