vrijdag 3 december 2010

Belgacom dominanter in 2010

Op de bedrijfsmarkt werd Belgacom in 2010 nog dominanter. Een decenium na de liberalisering van de telecom markt blijft er van alternatieve aanbieders weinig meer over.

Het onderzoek werd in opdracht van het ICT vakblad Data News uitgevoerd bij 300 bedrijven met meer dan 100 werknemers. Het resultaat is ontnuchterd : Belgacom is het afgelopen jaar nog dominanter geworden op de bedrijfsmarkt. De marktaandelen van Belgacom liegen er niet om :

  • Mobiele telefonie : 67%
  • Vaste telefonie : 77%
  • Internet : 60%
  • Data : 51%

Opvallend is dat Telenet, op de residentiële markt een belangrijke speler, een heel beperkte rol speelt bij grotere bedrijven. Zelfs op de internet-markt haalt het maar 15%. Het recent gelanceerde Business Fibernet van Telenet richt zich vooral op KMO's. Mobistar kan dankzij zijn mobiel aanbod zich algemeer een tweede plaats toe-eigenen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat iets meer dan de helft, 51%, gebruikt maakt van telefoneren met Voice over IP. De leveranciers die het spel uitmaken zijn voor VoIP-telefooncentrales Avaya, Siemens, Aastra en Alcatel-Lucent. Voor Unified communications is dat Microsoft, gevolgd door Cisco.

Het gebruik van cloud computing is ook bij grote bedrijven nog beperkt. Hoewel veel bedrijven er de voordelen van inzien, heeft slechts 7% vandaag één of andere vorm van cloud computing in gebruik. De komende 3 jaar verwacht nog eens bijkomend 18% een project te realiseren met cloud computing. Toch heeft 75% geen plannen om cloud computing in te zetten. Een belangrijke oorzaak ligt in het gebrek aan ervaring en case studies met het nieuwe, flexibele model.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten