donderdag 11 november 2010

Weinig enthousiasme voor .vla domeinnamen

Sinds enkele jaren streeft Vlaanderen, met Kris Peeters op kop, voor een eigen domeinnaam extensie : .vla. Dat enthousiasme lijkt nu bekoeld.

Op 26 juni 2008 maakte ICANN plannen bekend om een liberalisering van tld's te gaan onderzoeken. Hiermee zou het mogelijk worden dat bedrijven, steden of regio's hun eigen domeinnaam extensie kunnen reserveren. Minister-president Kris Peeters was er als de kippen bij om het idee te lanceren voor een eigen Vlaamse online identiteit : de .vla domeinnaam.

In 2009 bestelde de Vlaamse regering een studie over de komst van de .vla domeinnamen. Hieraan deden slechts 40 mensen mee. De interesse bij professionals bleek minder dan verwacht.
 
Het duurde nog tot september 2010 voor ICANN de regels voor de nieuwe tld's vastlegde. Hierbij zijn strenge (financiele) voorwaarden gesteld. De aanvraagprocedure voor een nieuwe tld kost 185000 USD en de jaarlijkse terugkerende kosten zijn 50000 USD. Daarbovenop komen nog de vereisten voor stabiele nameserver infrastructuur. Op 30 mei 2011 gebeurd de eerste toekenning. Tot dan heeft de Vlaamse regering de tijd om een dossier op te stellen.

Maar er zal dus waarschijnlijk geen .vla komen. De oorzaak zijn de hoge kostprijs en beperkte interesse. Maar ook de politieke situatie gooit roet in het eten. Vandaag de .vla extensie lanceren, zou een provocatie kunnen zijn voor de Walen. Bovendien heeft Vlaanderen een beperkte internationale uitstraling.

Voor ondernemers is dat waarschijnlijk een goede zaak. Niemand zit te wachten op nog een bijkomende domeinnaam die moet geregistreerd en beheerd worden. Met .be, .eu, .com en de domeinnaam extensies per land is er reeds een ruime keuze beschikbaar.



Terminologie

tld : Top level domain of extensie. Een voorbeeld van een tld is .be of .com. Er bestaan 2 types van tld's : een cctld gebonden aan een landcode (bijv. nl, .be, .fr) en een generieke tld (gtld) zoals .com, .info, .biz,...
ICANN : Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Dit is de organisatie die op het internet instaat voor de regulering van domeinnamen, ip-adressen en gebruikte protocollen.

1 opmerking:

  1. Als de deadline van 30/05/2011 niet gehaald wordt, is de kans reeƫl dat er nooit een .vla domein komt. De Spaanse stad Valencia zal hoogst waarschijnlijk wel een dossier indienen voor een .val domeinnaam. Als die er is, kan een Vlaamse aanvraag gewijgerd worden wegen te grote gelijkenissen met Valencia.

    BeantwoordenVerwijderen