donderdag 18 november 2010

Innovatie cruciaal voor groei en productiviteit

Door de wereldwijde crisis zijn het afgelopen jaar de investeringen in innovatie en ICT gedaald met 3,5%. Nochtans is innovatie en ICT voor de meeste bedrijven een cruciaal onderdeel van de bedrijfsstrategie.

De daling van de investeringen is vooral ten gevolge van de onzekerheid van de crisis. Bij de onderzochte bedrijven uit het rapport van Booz is de omzet over dezelfde periode met 11% gedaald. Positief is dat meer dan twee derde van de bedrijven zijn investeringen verhoogde of gelijk liet. De daling komt vooral uit de autosektor.

Uit cijfers van Agoria over de Vlaamse KMO's blijkt dat één derde van de bedrijven de helft van zijn omzet realiseerde uit nieuwe activiteiten, opgestart in de laatste 5 jaren. Heel wat KMO's hebben hierin flink geïnvesteerd en met de gewenste resultaten. Vaak ging het niet over radicale wijzingen, maar om aanpassingen bij bestaande activiteiten.

ICT investeringen, ruim 20% van de innovatie investeringen, staan voor de helft van de productiviteitsgroei in de ondernemingen in de laatste 10 jaar. Bovendien zal ICT in de komende jaren ook een mogelijk oplossing bieden voor heel wat maatschappelijke problemen : files, de CO2-uitstoot, vergrijzing, de kosten van de gezondheidszorg.

Daarom is het nodig dat België & Vlaanderen, maar ook alle KMO's blijven investeren in ICT om hun concurrentiekracht te verhogen.

Agoria pleit er ook voor dat Brussel de ICT hoofdstad van Europa moet worden in het plan "Digital Brussels".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten