vrijdag 26 november 2010

Europese Commisie zal het cloudaanbieders moeilijker maken

Begin 2011 wil de Europese Commisie starten met het reguleren van de cloud-industrie. Voornamelijk met betrekking tot privacy en de (juridische) locatie van de gegevens zal er één en ander aan banden gelegd worden.

Cloud computing is een veelbelovend model voor outsourcing van IT diensten. Toch waarschuwt Nellie Kroes, Eurocommisaris voor ICT, voor de gevaren van cloud computing zonder een duidelijke en strenge databescherming.

Hierbij worden vooral Amerikaanse cloudaanbieders geviseerd. Door de patriot act (ingevoerd na 9/11) heeft de Amerikaanse overheid het recht om alle informatie opgeslagen op Amerikaanse bodem in te kijken. Dat is een doorn in het oog van Europa, omdat zo de Amerikaanse overheid alle bedrijfsgegevens van Europese bedrijven kan inkijken. Zelfs het gerenomeerde Amerikaanse adviesbureau Forrester waarschuwt voor het plaatsen van gegevens in de Verenigde Staten. De VS komt daarmee op dezelfde lijst van van landen waarop ook Rusland, China en Singapore staan als privacy-onvriendelijke landen.

Positief is dat er één Europese interne markt met één geharmoniseerde wetgeving zou komen. Ook zal er een juridisch kader zijn, zodat Europese bedrijven meer rechtszekerheid hebben als ze hun gegevens extern gaan hosten bij een cloudaanbieder.

Met de nieuwe regelgeving zou vooral Google getroffen worden, dat door zijn specifieke informatie architectuur de gegevens van gebruikers niet kan beperken tot een specifieke datacenter locatie of land.

Bron : Webwereld "Kroes waarschuwt voor privacy risico's cloud"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten