maandag 29 november 2010

Mobiel internet : niet goed genoeg volgens Test Aankoop

Volgens een grootschalig onderzoek van Test Aankoop is het mobiele internet in België van matige tot slechte kwaliteit. Bovendien zijn de prijzen veel te hoog.

In het artikel "Mobiel internetverkeer minder dan 2%" brachten we al het verhaal dat het dataverkeer van smartphones, iPad's en laptops via mobiele datanetwerken ongeveer 1,7% is van het totale internetverkeer in België. Test Aankoop legt met een nieuwe test de vinger op de wond : Mobiel internet in België is ondermaats.

Test Aankoop voerde te tests uit langs de autosnelwegen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Hierbij bleek vooral het netwerk van Base een slechte dekking te hebben en gebruik te maken van het tragere EDGE. Proximus scoorde het beste qua dekking en snelheid, maar Test Aankoop hekelt de hoge prijen van Belgacom. Nog een opvallende vaststelling : Mobistar scoort goed in het zuiden van het land, maar minder goed in Vlaanderen.

Algemeen is de conclusie van Test Aankoop dat mobiel internet een aanvulling is op een vaste internetverbinding en/of hotspots maar zeker geen vervanging.

Ook Nederland kampt met een kwaliteitsprobleem voor mobiel internet. Daar is de dekking goed, maar is de capaciteit van de netwerken onvoldoende. Dit inspireerde de providers om terug te komen op hun flat fee-policy (vaste prijs voor "onbeperkt" volume) en terug volumepakketten aan te bieden. In Nederland is mobiel dataverkeer slechts een fractie hoger dan in België, namelijk 1,8%.

Ondernemers klagen al langer over het feit dat mobiel internet wispelturig is. Ze zouden voor mobiel internet met een duidelijke Serice Level Agreement (SLA) willen bekomen, zoals dat vandaag kan voor de meeste vaste internetverbindingen. Het aanbieden van mobiel internet met SLA's, betere kwaliteit en lagere prijzen (binnenland en voor roaming) zou een doorbraak kunnen betekenen voor het mobiele internet. Dit zou mobiele televisie, nieuwe vormen van betalen en vele andere toepassingen mogelijk kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten