zaterdag 20 november 2010

Laptop gebruikers minder vruchtbaar ?

Uit recent onderzoek blijkt dat onze mobiele hulpmiddelen niet enkel voordelen bieden, maar ook mogelijk heel wat gezondheidsrisico’s inhouden voor de mens en de natuur.

Ik kan me moeilijk nog een dag voorstellen zonder GSM, mobiel internet of een laptop. Zelfs tijdens weekends en in vakanties nemen ze een belangrijke plaats in. En toch zijn ze niet zonder gezondheidsrisico’s. Heel wat moderne kwalen kunnen verklaard worden door het gebruik van onze mobiele hulpmiddelen.

Vruchtbaarheid

De onderkant van een laptop wordt vaak heel warm. Bij mannen wordt die warmte overgedragen op de testikels als de laptop op de schoot gezet wordt. Langdurige blootstelling aan warmte vertraagd de spermaproductie en is nefast voor de spermakwaliteit. In sommige gevallen kan dit leiden tot onvruchtbaarheid bij mannen.

Rug en polsen

Langdurig een verkeerd houding aannemen heeft rugpijnen en carpale tunnel syndrool tot gevolg. Het dragen van een laptop over lange afstanden kan rugpijn in de hand werken.
Ook hoofdpijn, door de spanning en verkramping van de nekspieren , is een veel voorkomend probleem. Hiervan ligt de oorzaak bij een beeldscherm dat niet recht frontaal staat of te hoog staat.

Horen

Het ruisen van computers is misschien niet luid, maar ongemerkt produceren ze toch heel wat decibellen. Het gevaar is vooral dat je “doof” wordt voor de ruis die deze toestellen produceren. Een ander voorkomend probleem is het langdurig gebruik van koptelefoons op werkplekken, typisch bij beeldschermwerkers. Het geluid wordt vaak hoger gezet om zich te isoleren van achtergrond geluid (van de computer) of er treed een gewenning op. Een intensiteit van 80 decibel, vergelijkbaar met een draaiende auto op 1 meter afstand, is het absolute maximum om langdurig naar te luisteren.
Schade aan het gehoor is onomkeerbaar.

Zicht

Door lang naar een beeldscherm te kijken drogen de ogen uit en worden ze vermoeid en geïrriteerd. Ook kan aan het einde van een werkdag een wazig zicht ontstaan. Uw ogen kunnen zich minder snel aanpassen aan licht en het duurt langer voor u weer scherp ziet als u van kort naar veraf kijkt of omgekeerd. Ook door de ouderdom is het mogelijk dat u makkelijker problemen hebt aan de ogen.
Problemen met ogen hebben vaak te maken met vermoeidheid. Hierdoor kunnen ze, na een tijd rusten, minder ernstig worden.

Bloedende bomen

Recent is ook elektromagnetische staling van GSM masten en Wifi-zendstations als mogelijk oorzaak geïdentificeerd bij zieke bomen. Die hebben last voor abnormale groei, zwellingen, bloedingen en scheuren in de bast. Ruim 70% van de bomen in Europese verstedelijkte gebieden zouden hier last van hebben. 5 jaar geleden was dit slechts 10%.
Er is op dit ogenblik geen waterdicht bewijs is voor deze hypothese, maar bij testopstellingen kon op zeer beperkte schaal toch aangetoond worden dat er een verband is de elektromagnetische straling en boom- en bladsterfte.

Voorzorgen

Ondanks alle gezondheidsrisico’s zal het gebruik van laptops blijven stijgen. Iedereen die intensief omgaat met een laptop kan door eenvoudige maatregelen de negatieve effecten verminden :
  • Neem regelmatig een pauze. Door op regelmatige tijdstippen een ritueel in eeb dag in te bouwen kan u uw ogen even laten rusten en een beetje beweging nemen. Een ritueel kan eenvoudig zijn : post ophalen, koffie zetten, appel eten, praatje met collega,... Plan dit in volgens een vast schema. Een ritueel inbouwen gaat ook de dagdagelijkse stress tegen.
  • Goede werkplek. Zorg voor een goede ergonomische stoel die uw rug ondersteunt, een bureau en stoel op goede hoogte zodat ellebogen en knieen in een hoek van 90° gebogen zijn en hou een afstand van minsten 50 cm tussen uw ogen en beeldscherm. De bovenkant van uw beeldscherm moet gelijk zijn met de ooghoogte. Het beeldscherm staat ook best recht voor u.
  • Als u een laptop op uw schoot zet, kies dan bij voorkeur een netbook of een tablet. Die worden minder warm en maken ook minder lawaai. Gebruik een kussen of een tafeltje en zit in kleermakerszit of zet de benen uit elkaar.
  • Goede lichtinval. Veel oogklachten kunnen vermeden worden door ervoor te zorgen dat er een goed contract is tussen het omgevingslicht en het beeldscherm. Hierdoor is er een minimale spiegeling van het scherm. Donkere letters tegen een lichte achtergrond lezen het makkelijkst.
  • Knipper regelmatig met de ogen of bevochtig uw ogen met oogdruppels (consulteer een arts!) om geïrriteerde ogen te vermijden.
  • Gebruik een extern keyboard, extra beeldscherm en een muis als u meer dan 2 uur per dan beeldschermwerk doet.
  • Schakel ongebruikte apparatuur uit. ’s nachts kan oa. een Wifi-zendstation in vele kantoren uitgeschakeld worden. Hiermee vermindert u niet alleen schadelijke effecten op bomen, maar bespaart u ook nog eens energie.
De voorgestelde tips zijn enkel bedoeld als preventieve maatregelen. Consulteer steeds een arts als u beschreven symptomen vertoont.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten