zaterdag 20 november 2010

Kaapt China het Internet ?

Deze week maakte de VS bekend dat in april China gedurende 18 minuten lang een groot deel van het internet verkeerd gerouteerd heeft. China Telecom ontkent.

Eén dag nadat het Amerikaanse Congress een rapport uitbracht over het incident, ontkent China Telecom in alle toonaarden. Op 8 april 2010 werden 15% of meer dan 40.000 Internet routes aangepast, waardoor een deel van het internetverkeer - minstens 0,015% - werd afgeleid naar China. Dat duurde 18 minuten. Daarna werd alles gewoon hersteld.

Dit is de grootste hack ooit. Mogelijk werd het internet verkeerd opgeslagen of werden er gegevens aangepast. Dit is slecht nieuws voor het toenemende belang van cloud computing, waarbij (een deel van) de bedrijfstoepassingen over het internet gebruikt worden. Dit bewijst hoe kwetsbaar het internet kan zijn voor Cybercriminaliteit en spionage van grootmachten. Het toont ook nog eens het belang aan van versleuteling van gegevens voor ze verstuurd worden over het internet.

Het internet werkt voor een groot deel op vertrouwen. Via het BGP-protocol geven internet providers aan elkaar door wat de kortste weg is van één punt op het internet naar de andere. China Telecom heeft - onterecht - in april aangegeven dat zij de kortste weg zijn naar heel wat bestemmingen op het internet, waardoor alle verkeer automatisch via China werd omgeleid. De gebruiker zal hooguit gemerkt hebben dat de websites en toepassingen trager waren.

In het rapport van het Amerikaanse Congress wordt geen uitspraak gedaan of het ging om een vergissing of een doelbewust plan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten