De ideale temperatuur voor de meeste electronische toestellen is tussen +10 °C en +35 °C. Een te hoge werkingstemperatuur zorgt voor mindere prestaties van de processor en een hogere kans op defecten. Een een harde schijf heeft sneller last van leesfouten bij een hogere temperatuur dan bij normale werking.
Condens
Bij een te koude omgeving is het niet de koude die een probleem is voor de toestellen, maar condens. Die vormt zich als je een toestel langdurig in een koude ruimte plaatst (bijv. laptop in een auto bij vriestemperaturen) en daarna in een warme omgeving (bijv. op kantoor). In de warme ruimte zit er meer waterdamp in de lucht, die gaat condenseren op de koude toestel. Die kleine druppeltjes kunnen kortsluitingen veroorzaken, met als gevolg een defect van je laptop en mogelijk verlies van je gegevens.
Batterij en scherm
Bij koude zal een moderne batterij, zoals een lithium-ion batterij, ook sneller uitgeput worden. Er is echter geen blijvende schade aan de batterij.
Anders is het voor LCD schermen. LCD schermen makken gebruik van vloeibare kristallen. Bij extreme koude, lager dan -10°C, zullen die kristallen bevriezen. Hierbij kunnen de kristallen uitzetten waardoor het scherm defect gaat.
Tips
- Laat nooit een laptop of andere computer apparatuur achter in een auto of andere plekken waar het koud is.
- Heeft het toestel toch langdurig in een koude omgeving geweest of voelt de behuizing van het toestel koud aan, dan laat je beter het toestel uitgeschakeld en losgekoppeld van het electriciteitsnet. Schakel het pas aan nadat het terug op kamertemperatuur is. Dit duurt meestal ruim een uur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten