maandag 20 december 2010

Information overload - hoe ermee omgaan ?

Dagelijks worden we gebombardeerd met informatie vanuit verschillende media. Hoe kan je het kaf van het koren scheiden en hoe neem je beslissingen ?

Eén van de schaduwkanten van het internet en de e-revolutie is information overload. Dankzij het internet en e-mail krijgen we toegang tot massa's informatie. Te veel informatie : Een uitpuilende mailbox, ongelezen RSS-berichten en nieuwsberichten op websites. En het stopt niet als je het kantoor verlaat. Op de radio, TV, zelfs tijdens reclames probeert iedereen je aandacht te trekken en zijn boodschap over te brengen.

Filters


De oorzaak is niet zozeer dat er meer informatie wordt geproduceerd dan pakweg 20 jaar. De oorzaak is dat het makkelijker wordt om een boodschap te verspreiden, op één van de 250 miljoen websites, 150 miljoen blogs of in één van de honderd triljoen e-mails die jaarlijks worden verstuurd. Waar die informatie vroeger werd gefilterd door uitgevers, komt alle informatie nu direct bij de lezer.

Information overload


Het gevolg is dat veel mensen geen greep meer krijgen op de informatie rondom hen. Het resultaat is verminderde productiviteit veroorzaakt door een neerwaardse spiraal van stress, maar ook fysieke problemen zoals een verhoogde bloeddruk, vermoeidheid, slecht zicht, verwarring en frustratie.

Interruption overload


Een ander gerelateerd probleem is interruption overload. Door de veelvoud van kanalen waarmee we informatie krijgen worden we continue afgeleid terwijl we de dagdagelijkse taken uitvoeren : een binnengekomen e-mail, de rinkelende telefoon, een messenger-berichtje, een SMS,...

Planning


Vechten tegen information en interruption overload kan door een goede planning en goede afspraken.
  • Plan je dag in. Reserveer 2 keer per dag tijd voor je e-mails af te werken. Blokkeer tijd voor telefoontjes en plan belangrijke taken daarrond.
  • Start enkel Outlook op als je email-tijd hebt ingepland.
  • Communiceer via powermails.
  • Gebruik sociale netwerksites enkel als het nodig is.
  • Als je informatie online zoekt, druk die dan af. Zo kom je minder in de verleiding om op nog meer links te klikken.
  • Raak een document maar één keer aan. Neem het op, verwerk het en archiveer het (of gooi het in de vuilbak).
  • Maak goede afspraken met collega's over wanneer je tijd voor hun vragen inplant en wanneer je ze kunnen storen van je werk.

Nog meer tips


Om beter gewapend te zijn tegen information overload neem je best ook voldoende slaap. Half elf is een ideaal tijdstip om te gaan slapen. Bovendien drink je best geen alcohol 's avonds. Een gezonde voeding en regelmatig bewegen zorgen dat je algemene prestatieniveau op peil blijft.

Nog één belangrijke tip


Information overload zorgt ervoor dat mensen minder snel beslissingen nemen. Er is op het internet en in publicaties vaak tegenstrijdige informatie te vinden of informatie is geschreven vanuit een bepaald doel (om iets te verkopen). De slechtste beslissing is echter om geen beslissing te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten