donderdag 9 december 2010

Yammer : veilig sociaal netwerk voor bedrijven

Krijg je ook binnen je bedrijf een stroom een interne e-mails ? Zit de helft van de collega's op messenger ? Zie je regelmatig bedrijfsinformatie passeren via Twitter ? Dat kan je nu kanaliseren via Yammer.

Yammer profileert zich als een beveiligd sociaal netwerk dat de communicatie binnen bedrijven revolutionair zal veranderen. Even naar een collega bellen of langslopen zou tot het verleden moeten horen. Zo zou de productiviteit van medewerkers sterk moeten verhogen en het groepsgevoel versterken.

Twitter en Facebook


De mosterd haalde Yammer bij Twitter, maar de webinterface doet vooral denken aan Facebook. Binnen je bedrijf creer je een continue berichtenstroom van statusupdates. Die kunnen zowel beschikbaar zijn voor het hele bedrijf, een groep van medewerkers of enkel gericht aan één collega. Ook externe medewerkers en business partners kunnen in het netwerk meedoen, op uitnodiging. Alle berichten worden gearchiveerd en zijn doorzoekbaar.

Functies


Iedere conversatie kan tags bevatten waarmee het makkelijk is om de gesprekken te organiseren. Bovendien kan je ook berichten verrijken met documenten, links en afbeeldingen. Naast de conversaties kan je ook polls organiseren, een kalender beheren en ideeën lanceren. Er is ook een uitgebreide API waarmee je Yammer kan uitbreiden met extra informatie en functionaliteit.

Apps


Naast de Facebook-achtige webinterface kan je ook gebruik maken van een desktop applicatie voor Windows of Mac. Daarin heb je een eenvoudige gebruikersinterface waarin je kan deelnemen in de conversaties. Er bestaan ook voor iPhone, BlackBerry, Android en Windows Mobile applicaties. De Yammer feed kan ook op een SharePoint portal gezet worden dankzij de Yammer webpart.

Starten


Inschrijven op Yammer is eenvoudig. Gewoon je bedrijfsemailadres (!) opgeven. Nadat dit gecontroleerd is, vul je enkel je volledige naam en een wachtwoord in en je kan aan de slag. Als er al collega's (die dezelfde bedrijfsdomeinnaam in hun e-mailadres gebruiken) op Yammer zitten natuurlijk. Is dat niet zo, dan kan je ze met enkele kliks uitnodigen.

Gratis


Yammer is beschikbaar in een gratis versie, die heel wat functionaliteit bevat. Wil je echter vanuit het bedrijf de gesprekken modereren, een eigen bedrijfs-website met eigen branding creeren of je wil een active directory synchronisatie opzetten dan moet je upgraden naar een Silver (3 USD/gebruiker/maand) of een Gold (5 USD/gebruiker/maand) abonnement. Ook zonder die geavanceerde functies is Yammer perfect bruikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten