woensdag 15 december 2010

Computerprijzen stijgen voor het eerst in jaren

In november is in de VS de gemiddelde prijs voor een computer met 6% gestegen. Dit is een trendbreuk die zich mogelijk de komende jaren nog zal doorzetten.

Terwijl de prijzen van televisies, digitale camera's en andere consumenten electronica ook dit jaar rond de kerstperiode in vrije val zijn, is de prijs voor een gemiddelde computer gestegen. In november was de gemiddelde prijs voor een computer 615 USD tegen 580 USD vorig jaar. Vorige jaar was wel een all-time dieptepunt. En de trend voor stijgende prijzen lijkt consistent : de afgelopen 8 maanden is de prijs tijdens 6 maanden gestegen. De stijging doet zich voor bij desktops, laptops en netbooks. Alleen tablet computers kenden nog een daling in prijs.

De reden voor de stijging heeft te maken met 2 factoren. Aan de ene kant zijn analysten het er over eens dat de verkoopsprijs van computers tegen de productieprijs aanzitten. Het is weinig waarschijnlijk dat door efficientieverbeteringen fabrikanten er in zullen slagen om de productieprijs nog verder te verlagen. Daarom bieden fabriekanten als Dell en HP nu meer high-end machines aan, waarop ze wel een goede winstmarge hebben.

De trend van hogere computerprijzen is ook in Europa zichtbaar.

Bron : The Wall Street Journal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten