donderdag 1 september 2011

Privacy in de cloud niet gegarandeerd bij Amerikaanse aanbieders

In Nederland is een discussie ontstaan over de privacy van de cloudgegevens bij Amerikaanse bedrijven. De Europese Unie biedt voorlopig geen duidelijk antwoord.

Enkele maanden geleden werd de kat de bel aangebonden toen Microsoft bekende dat het klantgegevens overdraagt aan de Amerikaanse overheid als die er om vraagt, ook al staan die gegevens in de Europese datacenters. Het bedrijf doet dat omdat het als Amerikaans bedrijf onderworpen is aan de Amerikaanse wetgeving. Op basis van de Patriot Act kan de overheid op ieder moment zonder motivatie, alle gegevens inkijken.

Intussen mengt ook de Nederlandse politiek zich in de discussie. Die hebben een vraag neergelegd bij Europese commisaris Reding, die een ontwijkend antwoord heeft gegeven. Intussen groeit de druk op de Europese Commisie om gesprekken met de Amerikaanse overheid aan te gaan. De stelling zou moeten zijn dat Europa niet kan dulden dat er Europese gegevens zomaar kunnen opgevraagd door buitenlandse overheden.

De hele zaak heeft verstrekkende gevolgen voor alle bedrijven die gebruik maken van cloud computing diensten van Amerikaanse bedrijven, zelfs al staan de gegevens in Europese datacenters. Defacto wil dat zeggen dat die bedrijven niet voldoen aan de Belgische wetgeving en Europese privacyregels.

Lees meer


Cloud computing : wat zegt de wet ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten