vrijdag 23 september 2011

Ultrabooks in aantocht

Na notebooks, netbooks, tablets zijn er nu de ultrabooks. Die zouden tegen het einde van het jaar in de winkels moeten liggen.

Intel lanceert tegen het jaareinde een nieuw segment van laptops, de ultrabooks. Ultrabooks hebben 1 opvallend kenmerk : het zijn superdunne laptops. Hiermee wil Intel concurreren tegen de MacBook Air. Intel levert enkel de processoren, verschillende fabrikanten zoals Toshiba, Acer, Lenovo en Asus bouwen de ultrabooks op basis van Intel's specificaties.

Nieuwe standaard


Intel definieert een ultrabook als een dunne, knappe, performante laptop met een Intel Core processor. De computer moet dunner zijn dan 2 cm en batterij hebben die minimaal 5 tot 8 uur meegaat. Het scherm heeft een formaat van 11 tot 13 inch, terwijl het gewicht onder de 1,4 kg moet blijven. Dankzij SSD opslag moet de computer binnen enkele seconden opstarten. De verkoopsprijs moet liggen rond de 1000 dollar.



Evolutie


Die specificaties moeten ook in de toekomst blijven evolueren. Zo is de doelstelling om met nieuwe Intel processoren tegen 2013 een ultrabook te hebben die een batterijduur heeft van 24 uur, met performantie die 2 keer beter is dan vandaag. Ook zullen er ultrabooks komen met een touchscreen en afneembaar of draaibaar scherm, die het midden houden tussen laptops en tablet computers. De verkoop van netbooks is de afgelopen maanden sterk gedaald en ook de top in de laptop verkoop blijkt bereikt. Nieuwe toestellen als smartphones en tablets blijven wel nog goed verkopen. Met de ultrabook wil Intel de verkoop van laptops (en dus Intel processoren) terug aanzwengelen.

Windows 8


Ook Microsoft is er als de kippen bij om in te pikken op de interesse in de ultrabooks. Ultrabooks in combinatie met Windows 8 moeten een excellente gebruikservaring brengen die de PC een nieuw leven inblaast en meerwaarde bieden tegenover goedkopere tablets.



Een ultrabook kopen ?


Ultrabooks verschijnen nu in de eerste generatie, op basis van de huidige Intel processoren. Hoewel de specificaties van deze generatie aantrekkelijk zijn, belooft Intel met de generatie die in 2012 verschijnt een spectaculaire vooruitgang in autonomie en performantie door de introductie van nieuwe, energiezuinige procesorren (voor mobiele toestellen). Wie nog niet direct een nieuwe laptop nodig heeft, kan beter nog een jaartje wachten op de 2de generatie van ultrabooks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten