maandag 27 juni 2011

Cloud : Is groene IT een argument om naar de cloud te gaan ?

cloud computing groen
Bij cloud computing worden IT diensten en software gebruikt over het internet. Server infrastructuur wordt zo efficiënter gebruikt. Maar is de cloud wel zo groen ?

IT is goed voor ongeveer 2% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Hiermee staat het op gelijke voet met de luchtvaartindustrie. Het totale energieverbruik door computers stijgt nog steeds sterk, mede dankzij de sterke groei van het aantal datacenters. Op zich is dat geen probleem, want heel wat acties die via de computer gebeuren sparen energie op een andere manier. Via een computer kan je efficient communiceren, diensten activeren of aankopen en werken van thuis of een andere locatie. Je spaart dus op andere, meer vervuilende acties. Een autorit van 1 kilometer levert gemiddeld 140 gram CO2 op.

Inhouse servers


Even een stapje terug. 41% van de KMO’s heeft één server in huis, 28% twee of drie. We doen de berekening voor een bedrijfje met één en twee servers.
Een moderne server (bijv. Dell PowerEdge R410) neemt gemiddeld 240 Watt, of per maand ongeveer 180 kWh. De koeling ervan met een kleine airconditioning installatie (700 Watt) neemt ongeveer 450 kWh aan electriciteit. De kost hiervan loopt op tot 1285 euro per jaar. (0,17 euro per kWh). Eén server binnen de bedrijfsmuren van een KMO resulteert in ongeveer 2 ton CO2 uitstoot uit per jaar.
Dezelfde berekening voor 2 servers levert een jaarlijkse electriciteitskost van 1754 euro en een CO2 uitstoot van 2,8 ton CO2.

In de cloud


Om het equivalent hiervan te berekenen in de cloud is moeilijk omdat niet alle diensten op één server staan. Eén server bij een KMO heeft meestal de volgende functies : opslaan van bestanden, inloggen, printserver, e-mailserver, database server en zakelijke toepassingen. Soms komen daar nog andere rollen bij zoals een webserver.
Per deelfunctie komen we op de volgende waarden :
  • POP3 Mailbox in de cloud : 3,3 kg CO2 uitstoot per jaar
  • Hosted Exchange mailbox in de cloud : 35,1 kg CO2 uitstoot per jaar
  • Website in de cloud : 65,8 kg CO2 uitstoot per jaar
  • Zakelijke toepassing in de cloud (per gebruiker) : 110 kg CO2 uitstoot per jaar

(De berekening is gedaan met een gemiddeld datacenter met PUE van 1,8. Gemiddelde website is de website van een KMO met ongeveer 5000 bezoekers per maand. Als zakelijke toepassing werden SharePoint, Alfresco of Dynamics CRM als rekenvoorbeelden gebruikt.)

Google


Google beweert één van de trendzetters te zijn op het gebied van green computing. In het datacenter van Google in Bergen (Mons) wordt bijna altijd gekoeld op buitenlucht, waardoor de efficiëntie bijzonder hoog is. Niettegenstaande wordt er gemiddeld per zoekopdracht via Google 0,2 gram CO2 uitgestoten. Over 3 miljard zoekopdrachten per dag is Google verantwoordelijk voor 220 000 ton CO2 uitstoot per jaar.

Stout facebook


Ook facebook beweert om enorm energie-efficiënt te zijn. Hiervoor zijn de datacenters met zeer efficiente koelsystemen uitgerust. Helaas betrekt Facebook, net als Apple, meer dan de helft zijn energie van steenkool centrales. Google neemt ongeveer één derde van zijn energie uit steenkool, bij Yahoo is dat minder dan 20%.

In België


Gelukkig scoren Belgische datacenters in dat opzicht veel beter. De grote datacenters LCL, Interxion, Hostbasket (Telenet) gebruiken enkele groene stroom. Bovendien zijn ze ontworpen met technologiën die een efficiënte koeling toelaten. In België kan er immers gedurende 90% van de tijd gekoeld worden met buitenlucht omdat de buitentemperatuur, zelfs in de zomer, minder dan 25% bedraagd.

Besluit


Door een efficiënter gebruik van serverhardware, netwerkcomponenten en vooral door een beter koelingssysteem zijn heel wat functies in de cloud meestal "groener" dan wanneer die op inhouse servers worden uitgevoerd. Vooral bij KMO's zal de balans in het voordeel zijn van de Cloud.



Terminologie


PUE : Power Usage Efficiency. Duid de effectiviteit van koeling van een datacenter aan. Een PUE van 1,6 duidt aan dat er voor iedere Watt nuttige energie voor de servers nog eens 0,6 Watt nodig is om te koelen. Traditionele datacenters hebben een PUE van 1,8 tot 2. Moderne datacenters hebben een PUE rond 1,2 tot 1,4.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten