zaterdag 22 januari 2011

Verklik je baas, krijg 10 000 euro

software piraterij BSA
In Nederland is de BSA een campagne gestart waarbij werknemers hun (voormalige) werkgever kunnen verklikken op gebruik van illegale software in ruil voor een hoge boete.

De Business Software Alliance (BSA) is wereldwijd actief in de strijd tegen illegaal gebruik van software. Intel, Microsoft, Adobe, Apple en een 40-tal andere software bedrijven hebben zich gegroepeerd in de BSA om bedrijven te informeren over ongelicentieerde software. De BSA is echter vooral bekend omwille van de acties die het doet om bedrijven te vervolgen als ze illegale software aantreffen. In West-Europa zou ongeveer een derde van alle software geen licentie hebben.

Drieste actie


In Nederland start de BSA nu een drieste actie waarbij werknemers worden aangezet om hun (voormalige) baas of een concurrent te verklikken. In ruil krijgen de klikkers een beloning van 10% van de opgelegde boete. Er is wel een maximum van 10 000 euro.
Om de actie onder de aandacht van het publiek te brengen worden radiospotjes en virale video's ingezet. Daarin wordt softwarepiraterij voorgesteld als concurrentievervalsing.

België


Ook in België is de BSA actief met een kantoor in Brussel. Met één kwart van de software die illegaal heeft België een goede reputatie. Ook in België steeg het aantal meldingen in 2010 zeer sterk. Gemiddeld moest een bedrijf 48 000 euro aan schadevergoeding betalen als het betrapt werd door de BSA. Dit komt overeen met twee keer de waarde van de illegaal aangetroffen software.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten