dinsdag 11 januari 2011

Waze : Rij rond de files

waze routeplanner voor iphone, ipad, android
De missie van Waze is ambitieus : realtime informatie geven vertragingen om zo te vermijden dat gebruikers in de file staan.

Als KMO bedrijfsleider holt u van klanten naar leveranciers. De eindeloze files doen uw productiviteit ondanks een tablet computer of een smartphone geen goed. Daarom is er Waze. Het concept van waze is even eenvoudig als geniaal : via een leger van smartphones verkeersinformatie verzamelen en die in realtime doorgeven aan de gebruikers. Ze noemen zichzelf daarom het eerste sociale netwerk voor het verzamelen van verkeersinformatie.

Smartphone app


Waze werkt door middel van een smartphone app die de informatie verzamelen voor het netwerk van Waze. De smartphone moet voorzien zijn van een GPS systeem. Die informatie van honderden of duizenden automobilisten wordt gecombineerd om real-time verkeerinformatie te verzamelen. De app is in essentie een routeplanner die je efficient op je bestemming brengt. Helaas is de stembegeleiding op dit ogenblik enkel beschikbaar in het Engels. De toepassing zelf is wel beschikbaar in het Nederlands.

Eigen kaarten


waze verkeersinformatie voor iphone, ipad, androidDe basis van iedere toepassing voor routeplanning is een actuele, goede kaart. Die informatie wordt ook verzameld door de gebruikers. Door met de wagen te rijden worden alle GPS coordinaten van de straten opgenomen. Een moderator uit de community kan de opgenomen straatinformatie goedkeuren en verrijken. Zo blijven de kaarten altijd actueel.

File-informatie


Daardat er andere Waze gebruikers in dezelfde richting rijden kan er een inschatting gemaakt worden van de verkeerssituatie. Is er een vertraging, dan wordt er een alternatieve route berekend. Gebruikers kunnen ook zelf manueel informatie meegeven over obstakels, ongevallen of mobiele verkeerscontroles. Een actieve gebruiker kan zelfs een foto van het obstakel opsturen. Zo kan je niet alleen zien waar er files of vertragingen zijn, maar ook wat de oorzaak is.

Handige functies


Ik gebruik de iPhone app. Die is volgens Waze nog in een ontwikkelingsfase. Niettegenstaande werkt de app zeer goed, zeer snel een accuraat. Op ieder moment toont de Waze app identieke informatie en routes van mijn ingebouwde GPS routeplanner, zelfs voor afstanden en aankomsttijden. Handig is dat Waze automatisch de schaal van de kaart instelt volgens de verkeerssituatie. Ben je op een afrit of moet je afslaan, dan wordt automatisch zoveel mogelijk detail getoond.
Naast de file informatie wordt ook informatie getoond van vaste en mobiele snelheidscontroles. Een functie die voor sommige mensen honderden euro’s kan besparen.

Te klein scherm


Ondanks de handige applicatie en het doordacht design is het scherm van de iPhone te klein om vlot en veilig gebruik te kunnen maken van alle functies. Iconen en aanduidingen zijn gewoon te klein om als bestuurder bruikbaar te zijn. Er staat heel veel nuttige informatie op het scherm. De iPad toepassing, die wel ontwikkelt is voor een een groot scherm, kreeg ik niet aan de praat.
Een absolute must is een goede houder voor de smartphone.

waze file-informatie voor iphone, ipad, android

Belgiƫ


Hoewel Waze nog maar net gestart is in Belgiƫ zijn de kaarten opvallend acuraat en actueel. Ook de plaatsen van vast flitspalen zijn goed aangeduid. Maar de grote kracht van Waze is uiteraard de file-informatie. Daar blijkt toch dat het aantal gebruikers, op dit ogenblik, nog te beperkt is om betrouwbaar te zijn. Waze belooft hierin snel beterschap.
Een ander nadeel is dat de rij-instructies enkel ingesproken zijn in het Engels.

Privacy


Uiteraard verzamelt Waze enorm veel informatie over waar u naar toe gaat. Daarom laat Waze toe om de toepassing te gebruiker zonder dat u persoonlijke informatie registreert. Je kan optioneel een publiek profiel aanmaken, maar dit kan je op ieder moment verwijderen.

Activeren


Het activeren van Waze is supereenvoudig. Je gaat naar de app store die bij het smartphone hoort en je download de toepassing. Er zijn versies voor Android, iPhone en iPad. In de toepassing kan je registreren door 5 veldjes in te vullen : naam, voornaam, wachtwoord (2x) en de alias die mag getoond worden aan andere gebruikers. Na het doorlopen van een kleine handleiding op 11 schermen kan je direct je eerste route plannen.
Waze is een gratis dienst, je kan wel advertenties zien binnen de toepassing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten