dinsdag 4 januari 2011

IPv6 : Wat als alle IP-adressen op zijn ?

IPv6, IPv4 adressen raken uitgeput.
Vermoedelijk dit jaar zullen alle beschikbare IP-adressen in gebruik zijn. Wat kan u nu al doen om klaar te zijn voor IPv6 ?

Even terug naar de essentie. Het internet is een verzameling van computers die met elkaar communiceren. Ze kunnen dit doen omdat ze allemaal een uniek adres hebben : een IP-adres. Dat adres is opgebouwd uit 4 reeksen cijfers van 0 tot 255. Hierdoor kunnen er 4,3 miljard unieke adressen toegekend worden. Genoeg voor alle computers ter wereld, dachten de bedenkers aan het einde van de jaren ‘70. Maar aan het internet zijn intussen ook honderden miljoenen smartphones, camera’s, domotica systemen en vele meer gekoppeld. Daardoor raakt de beschikbare hoeveelheid IP adressen in sneltempo uitgeput.

Wanneer ?


Wanneer de uitputting een feit zal zijn is niet duidelijk, maar 2011 zal een cruciaal omslagpunt betekenen. De IP adressen worden via een gelaagd model toegekend. ICANN, de organisatie die op het internet instaat voor standardisatie en regulering, kent blokken met IP-adressen toe aan Lokale Internet Registries (LIR), die op hun beurt de IP-adressen toekennen aan Internet providers, datacenters en bedrijven. De laatste blokken IP-adressen zullen vermoedelijk in mei 2011 toegekend worden aan de LIR’s. Daarna kan het nog maanden duren voor ook hun voorraad is uitgeput.

So what ?


Als er geen IP-adressen meer beschikbaar zijn, dan kunnen er geen extra computers, servers, smartphones en andere toestellen aan het internet meer gekoppeld worden. Dat zou een probleem betekenen voor internet providers en mobiele operatoren. Maar ook iedereen die een website of een mailserver wil gaan opzetten zal in de problemen komen omdat er simpelweg geen nieuwe servers kunnen aangesloten worden.

IPv6 – Internet protocal versie 6


De oplossing is er vandaag al : IPv6, de zesde versie van het Internet Protocol. Hierbij wordt het mogelijk om 2128 of 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 toestellen aan het internet te koppelen. Iedereen op aarde zou op die manier (bijna) onbeperkt toestellen aan het internet kunnen hangen.

Schrijfwijze


Een IPv6 adres bestaat uit 8 groepen van 16 bits. Die kunnen zowel numeriek als hexadecimaal getoond worden.
21DA:00D3:0000:2F3B:02AA:00FF:FE28:9C5A
is hetzelfde als
8666:211:0000:12091:683:255:65064:40026

Als er nullen in het adres zitten kunnen die weggelaten worden.
21DA:00D3::2F3B:02AA:00FF:FE28:9C5A

Voordelen van IPv6


Naast extra IP-adressen heeft IPv6 nog andere belangrijke voordelen :
  • Betere security
    IPSec is een verplichte functionaliteit in IPv6. Hiermee wordt de communicatie versleuteld en kan er een private tunnel opgezet worden.
  • Mobiliteit
    IPv6 laat toe om mobiel te zijn op het IPv6 netwerk, met een ander IPv6 adres, zonder de bestaande verbinding te verliezen.
  • Geïntegreerde Quality of Service (QoS)
    De header in IPv6 bevat ook informatie hoe de traffiek moet behandeld worden. Hierdoor kan er ook QoS informatie toegevoegd worden waarmee realtime informatie onderscheiden kan worden van ander verkeer.

2 internetten


Door 2 adressensystemen, IPv4 en IPv6, naast elkaar te gebruiken zullen er 2 internetten naast elkaar gaan werken die niet of zeer moeilijk met elkaar kunnen communiceren. Sommige websites, die enkel een Ipv6 adres hebben zullen niet bruikbaar zijn voor computers met een IPv4 adres. Momenteel is slechts 1% van het verkeer op het internet met IPv6, maar dat aandeel zal in de komende 12 maanden zeer sterk stijgen. Iemand die niet op IPv6 overstapt zal een deel van de websites niet meer kunnen bereiken.
Iemand met een IPv6 adres kan perfect communiceren met een IPv4 adres.

Vandaag voorbereiden


Zelf kan je al een aantal voorbereidingen nemen :
  • Maak een inventaris op van alle netwerk- en computerapparatuur en kijk of die geschikt zijn voor IPv6.
  • Zorg ervoor dat alle computers een operating systeem hebben dat IPv6 ondersteunt. Computers met Windows XP met Service Pack 1 of recenter zijn ok.
    Servers moeten minimaal Windows Server 2003 hebben.
  • Schakel IPv6 ondersteuning in computers en servers aan. (Vanaf Windows Vista en Windows Server 2008 is dit standaard aangeschakeld)
  • Als je nieuwe netwerkapparatuur koopt, zorg dan zeker dat die IPv6 ondersteunt. Zo is uw investering binnen enkele maanden niet verloren.
  • Informeer bij uw internet provider wanneer IPv6 adressen beschikbaar zijn.
  • Begin vandaag, zodat u niet voor onvoorziene kosten komt te staan als de omschakeling effectief zal gebeuren.

AAAA record


De komst van IPv6 zal ook een impact hebben op uw domeinnamen. Waar domeinnamen nu verwijzen naar IPv4 adressen via een A-record is er een soortgelijk record voor IPv6 : AAAA.
Het AAAA record heeft dezefde syntax als een A-record, maar het IP-adres is een IPv6 adres.
Voorbeeld :
www.kmo-en-it.be. IN AAAA 21DA:00D3::2F3B:02AA:00FF:FE28:9C5A

Conclusie


Vandaag voorbereiden voor IPv6 is een noodzaak. Eens de beschikbare IP adressen zullen uitgeput zijn zal het allemaal heel snel gaan. Het is enkel nog een kwestie van wanneer. Zorg er dus voor dat u niet voor ongebudgeerde uitgaven en verrassingen komt te staan. Start daarom vandaag nog !

Meer informatie

IPv6.com (engelstalig)



Terminologie


IP - Internet Protocol : Het Internet Protocol (IP) is een verzameling van afspraken waarmee computers in een netwerk kunnen communiceren. Op het internet werkt communicatie gelaagd, net zoals in menselijke communicatie waar je letters, woorden en zinnen hebt. Het Internet Protocol is vergelijkbaar met letters in taal. Het is één van de onderste lagen. Bovenop IP zit oa. TCP en UDP. Nog hoger zit HTTP, FTP, ....

IPv4 : Een IPv4-adres bestaat uit 32 bits, meestal weergegeven als vier 8-bits getallen (4 bytes), gescheiden door punten, waarbij ieder getal de waarde 0 t/m 255 kan bevatten.

IPv6 : Een IPv6-adres bestaat uit 128 bits (16 bytes), meestal weergegeven als 8 groepen van 4 bytes, gescheiden door een dubbel punt.

Hexadecimaal : Cijfersysteem dat 16 als basis heeft. De cijfers gaan van 0 tot F. Het getal 207 wordt voorgesteld als CF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten