Dat e-commerce profiteert van het slechte weer kon u vorige week al lezen. Door de sneeuw kon de electronische handel stijgen met 20% bovenop de normale groei. JPMorgan verwacht nu dat de komende 4 jaar e-commerce jaarlijks zal stijgen met 19,4%. In 2011 betekent dit dat er wereldwijd 510 miljard euro zal worden gespendeerd via e-handelaars. In 2013 moet dat gegroeid zijn naar 750 miljard euro.
Online adverteren loopt voorop
Opvallende conclusie uit het rapport van JPMorgan is dat de afgelopen jaren het internet een belangrijk advertentie medium geworden. Waar er in 2005 nog 6% van het advertentiebudget werd gebruikt online, is dat in 2009 al gestegen tot 13,7% in de US. Op dat moment werd "slechts" 3,9% gerealiseerd in online handel.
Groei
De groei van e-commerce is vooral te danken aan het groter aantal breedbandverbindingen en de opkomst van goedkope tablets, netbooks en smartphones waar je op ieder moment mee op het internet kan. Ook dankzij sociale netwerksites passen consumenten hun koopgedrag aan. Het wordt immers heel makkelijk om ervaringen over producten en retailers uit te wisselen. Een positieve ervaring kan ook anderen overtuigen om een product online aan te kopen.
Wie ?
Het aantal mensen die nog nooit iets online gekocht hebben is gedaald tot 12% in 2010, terwijl 38% zegt minstens één keer per maand een aankoop online te doen. Niet verrassend is dat mensen met hogere inkomens meer online kopen, tot 3 keer per maand.
E-commerce in België
Ook in België worden indrukwekkende groeicijfers voor e-commerce verwacht. Vorig jaar kon al eens 28% groei genoteerd worden tot 590 miljoen euro, dankzij een inhaalbeweging tegenover onze buurlanden. Elke dag komen er naar schatting 5 webwinkels bij. In Duitsland heeft ongeveer 11% van de KMO's een e-commerce winkel. Dit zijn 188 000 webwinkels. Als we die cijfers doortrekken voor België dan zouden er op korte termijn ongeveer 30 000 Belgische webwinkels zijn, of een groei met ruim 10 000.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten