woensdag 12 oktober 2011

BlackBerry, de smartphone voor professioneel gebruik ?

BlackBerry is de laatste dagen negatief in het nieuws door grootschalige pannes. Wat is BlackBerry en waarom is het bedrijfsleven er dol op ?

De pannes van de afgelopen dagen hebben het imago van Research in Motion (RIM), het Canadese bedrijf achter BlackBerry, geen goed gedaan. BlackBerry kampt immers met dalende marktaandelen tegenover de iPhone en Android-smartphones. De pannes zouden zich beperken tot de EMEA-regio. Niettegenstaande dit is BlackBerry, dat één van de eerste push e-mailsystemen was, wereldwijd nog altijd immens populair voor zakelijk gebruik. Alleen België ging niet direct overstag.

Gebruiksgemak


De belangrijkste voordelen van BlackBerry is zijn gebruiksgemak, zijn stabiliteit en de lange batterij autonomie. Kenmerkend voor een BlackBerry is de inbox, waar zowel e-mailberichten, SMSsen en telefoons in binnenkomen. Zo heb je in 1 oogopslag een overzicht van alle communicatie.
Net als bij de iPhone is er voor BlackBerry maar één maker van toestellen. Dit maakt dat de software altijd perfect is afgestemd op de telefoon. De software kan daardoor een stuk eenvoudiger zijn, wat de stabiliteit doet verhogen. Hierdoor is het niet vaak nodig om een BlackBerry reset uit te voeren. Een nadeel van zo'n gesloten systeem als BlackBerry is dat er heel wat minder toepassingen (apps) beschikbaar zijn BlackBerry telefoons. De apps die wel beschikbaar zijn, hebben meestal een zakelijke toepassing (bijv. GPS, kalendersystemen, financiële toepassingen, ...).
Bovendien koos BlackBerry steeds voor componenten die weinig energie verbruiken, waardoor de batterij vaak een week kan gaan zonder opladen.

BIS en BES


Voor BlackBerry zijn er 2 mogelijkheden voor het gebruik : BIS en BES. Particuliere gebruikers gaan meestal een BIS abonnement gebruiken. Hierbij worden e-mails uitgelezen via het POP3 protocol. Dit kan enkel in 1 richting : van de server naar de telefoon. Bij BIS wordt een kalender of contactpersonen niet gesynchroniseerd. Het voordeel van BIS is dat het eenvoudig werkt op iedere mailbox en zonder extra software.
Bij BES wordt e-mail, kalender en contactpersonen van op een Exchange Server of een Lotus Notes server permanent gesynchroniseerd in 2 richtingen. Ontvang je een email en je wist die, dan wordt die ook in je Outlook gewist. Pas je een afspraak aan, dan zal die ook op je computer (en bij alle genodigden) aangepast worden. Om dit te realiseren is er BES server software nodig die de koppeling maakt tussen het BlackBerry netwerk en je mailserver.

Duur in gebruik


Hoewel BlackBerry telefoons zelf relatief goedkoop zijn tegenover een iPhone of een betere Android smartphone, is het gebruik van een BlackBerry telefoon is duur. Dit heeft vooral te maken met de abonnementen die duur zijn, vooral voor BES gebruikers. Die hebben naast de telefoon, ook een speciaal BES-abonnement nodig bij hun mobiele operator (Bij Proximus kost dit 25 euro per maand) en daarnaast ook nog eens een abonnement voor een software licentie voor een BES-server, die gekoppeld is met de mailserver. Die BES-server kan zowel intern binnen de bedrijfsmuren staan, maar vele hostingaanbieders bieden een gehoste BES-server aan voor ongeveer 5 tot 10 euro per maand per gebruiker.
Voor een BIS-abonnement bij een mobiele operator betaal je tussen de 10 en 15 euro per maand.

Veiligheid


BlackBerry gaat er prat op dat zijn smartphone systeem het veiligste is. Het speelt hiervoor 2 troeven uit : de opbouw van het BlackBerry netwerk en sterke encryptietechnieken. Dankzij het BlackBerry netwerk is er geen rechtstreekse koppeling tussen het interne bedrijfsnetwerk en de smartphone. Alle communicatie tussen de smartphone verloopt via het BlackBerry netwerk, wat minder kansen open laat voor hackers. Die communicatie is versleuteld volgens volgens AES of Triple DES methodes. Bovendien heeft BlackBerry een geavanceerd systeem voor beheer van de toestellen op afstand. Zo kan makkelijk een BlackBerry toestel vanop afstand gedesactiveerd worden en alle gegevens er op gewist.
Door een combinatie van deze technieken is BlackBerry populair in overheden en zelfs militaire toepassingen.

Conclusie


Wie een goedwerkende smartphone wil voor bedrijfsdoeleinden zonder al te veel franjes, zit goed met een BlackBerry. Vooral bedrijfsleiders zijn er tuk op, door de eenvoud. Bovendien zijn IT afdelingen blij met de veilige opzet van BlackBerry en de controle die ze behouden over de toestellen en de informatie erop. BlackBerry mag dan al marktaandeel verliezen, Apple en Android hebben nog een lange weg te gaan om op hetzelfde niveau te komen dan BlackBerry.

Lees ook


BlackBerry wipe uitvoeren

BlackBerry reset uitvoeren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten