donderdag 26 mei 2011

Augmented Reality : Gadget of business tool ?

augmented reality - 3D internet
Met de komst van de iPhone kwamen een hele reeks nieuwe toepassingen onder de aandacht van het grote publiek. Augmented Reality is alvast één van de meest revolutionaire.

Augmented Reality (of toegevoegde realiteit) is een nieuwe technologie waarbij reële beelden worden gemengd met virtuele beelden. Hiermee kan er extra informatie getoond worden in real time. De denkbare toepassingen zijn legio. Zo bestaan er al virtuele stadsgidsen, een virtuele pashokjes voor kledij, brillen of kapsels, educatieve toepassingen en een uitgebreide collectie aan spelletjes.

Mobiele Telefoons


De techniek voor Augmented Reality bestaat intussen enkele jaren, maar kent sinds kort een opmars door de mobiele apparatuur wijd beschikbaar wordt. Moderne mobiele telefoons als een iPhone hebben genoeg processorkracht om beelden te analyseren en te bewerken. Bovendien hebben ze alle benodigde sensoren aan boord : een camera, een GPS, een kompas en een gyroscoop om de bewegingen te detecteren.

Layar Demo


Zakelijke toepassingen


Hoewel smartphones voor een doorbraak zorgen voor augmented reality bestaat de techniek al langer in zakelijke toepassingen. De markt voor augmented reality zou, volgens Juniper Research, tegen 2015 meer dan 1 miljard euro bedragen. In 2010 was dit slechts 10 miljoen euro. Het Nederlandse Layar is hierin één van de pionier’s met een open systeem waarop derde partijen kunnen inpluggen. Dat success heeft ook grote namen als Sony, Microsoft, Samsung, Intel, Google, Adobe en SAP aangezet tot het zetten van de eerste stappen op die markt. Zo heeft SAP een proof of concept gebouwd bovenop SAP BusinessObjects waarbij zakelijke informatie (voorraadinformatie, financiële gegevens,...) getoond wordt op basis van GPS coordinaten.

Voor KMO’s


Ook voor KMO’s zijn er tal van toepassingen mogelijk :

Kapper


Immobilien

Réalité augmentée pour l'Immobilier avec Geoimmo door appsfactory

Juwelier


Luxe producten (bijv. Boot)


En de toekomst : een nieuwe gebruikersinterface


Dat Augmented Reality een schitterende toekomst tegemoet gaat staat zo goed als vast. Binnen enkele jaren zullen er brillen op de markt zijn voor augmented reality waarmee vrij kan rondlopen. Die zullen bestaande computers voor een deel vervangen. Ze zullen krachtig genoeg moeten zijn om in real time beelden van hoge kwaliteit te analyseren en extra informatie in te plakken op een manier die realistisch genoeg is. Bovendien zal het bedienen gebeuren aan de hand van bewegingen.


Augmented (hyper)Reality: Domestic Robocop from Keiichi Matsuda on Vimeo.

Conclusie


Augmented Reality staat vandaag nog in de kinderschoenen. Dat het een mooie toekomst tegemoet gaat staat vast. Het is vandaag voor KMO’s in beperkte mate inzetbaar, tenzij voor specifieke toepassingen zoals het tonen van luxe producten of immobilien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten