maandag 30 mei 2011

Binnenkort Amerikaanse censuur op het internet ?

protest censuur DNS filtering
In de VS is er heel wat beroering over een wetsvoorstel dat een verregaande filtering op het internet toestaat. Het wetsvoorstel ligt ter goedkeuring in de Amerikaanse Senaat.

De Amerikaanse overheid wil de grote middelen inzetten om piraterij tegen te gaan. Via de PROTECT IP wet (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property) moet piraterij van software, films, muziek en ander auteursrechterlijk beschermd werk tegengegaan worden. De tekst hiervan lekte uit begin mei en lokte onmiddelijk een storm van protest uit.

PROTECT IP


De PROTECT IP wet moet de opvolger worden van de COICA wet (Combating Online Infringement and Counterfeits Act). Dat wetsvoorstel werd snel afgevoerd na het protest van heel wat senatoren. Met COICA zou een rechter een eenvoudig verzoek van justitie kunnen goedkeuren dat de sluiting van een site beveelt, zonder een veroordeling.

DNS filtering


PROTECT IP voorziet het systeem van DNS filtering. Via DNS filtering moet het mogelijk worden om websites en toepassingen te blokkeren, zelfs al wijzigen ze regelmatig de locatie en IP-adressen. Dit gebeurt door het inzetten van alle nameservers op Amerikaanse bodem. Nameservers staan in voor de vertaling van een domeinnaam (hostnaam) naar een IP-adres. Door die link weg te nemen werken de websites en toepassingen op de zwarte lijst niet meer.

2 internetten


Door deze actie wordt het internet gesplitst in twee : een Amerikaans deel en de rest van de wereld. Het Amerikaanse deel wordt dan gecensureerd. Omdat de rootnameservers van .com domeinnamen in de VS zou dat wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het hele internet.

Wereldwijd protest


Gelukkig is het zo ver nog niet. Wereldwijd is er groot protest van de community, wetenschappers en politicie. Hierdoor slinkt de kans dat de wet er snel komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten