maandag 30 mei 2011

Binnenkort Amerikaanse censuur op het internet ?

protest censuur DNS filtering
In de VS is er heel wat beroering over een wetsvoorstel dat een verregaande filtering op het internet toestaat. Het wetsvoorstel ligt ter goedkeuring in de Amerikaanse Senaat.

De Amerikaanse overheid wil de grote middelen inzetten om piraterij tegen te gaan. Via de PROTECT IP wet (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property) moet piraterij van software, films, muziek en ander auteursrechterlijk beschermd werk tegengegaan worden. De tekst hiervan lekte uit begin mei en lokte onmiddelijk een storm van protest uit.

PROTECT IP


De PROTECT IP wet moet de opvolger worden van de COICA wet (Combating Online Infringement and Counterfeits Act). Dat wetsvoorstel werd snel afgevoerd na het protest van heel wat senatoren. Met COICA zou een rechter een eenvoudig verzoek van justitie kunnen goedkeuren dat de sluiting van een site beveelt, zonder een veroordeling.

DNS filtering


PROTECT IP voorziet het systeem van DNS filtering. Via DNS filtering moet het mogelijk worden om websites en toepassingen te blokkeren, zelfs al wijzigen ze regelmatig de locatie en IP-adressen. Dit gebeurt door het inzetten van alle nameservers op Amerikaanse bodem. Nameservers staan in voor de vertaling van een domeinnaam (hostnaam) naar een IP-adres. Door die link weg te nemen werken de websites en toepassingen op de zwarte lijst niet meer.

2 internetten


Door deze actie wordt het internet gesplitst in twee : een Amerikaans deel en de rest van de wereld. Het Amerikaanse deel wordt dan gecensureerd. Omdat de rootnameservers van .com domeinnamen in de VS zou dat wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het hele internet.

Wereldwijd protest


Gelukkig is het zo ver nog niet. Wereldwijd is er groot protest van de community, wetenschappers en politicie. Hierdoor slinkt de kans dat de wet er snel komt.

Belgische KMO's verkopen nauwelijks op het internet

KMO's doen nauwelijks aan e-commerce
Hoewel 71% van de Belgische KMO's een website heeft, gebruikt slechts één derde die voor promotie van producten of voor verkoop.

De studie, uitgevoerd door de Boston Consultancy Groep in opdracht van Google, is het resultaat van gesprekken met 429 kleine bedrijven. Kmo’s vertegenwoordigen meer dan 50 procent van de Belgische bedrijfsomzet en stellen 69 procent van de Belgische werknemers in de privésector tewerk. Toch is slechts 71% daarvan slechts beperkt op het internet aanwezig met een website.

e-commerce


Slechts 31% van de Vlaamse KMO's gebruiken hun website voor promotie of verkoop van producten. Hiermee doen we het slechter dan Brusselse KMO's (40%) en Waalse KMO's (33%). Opmerkelijk is ook dat slechts bij 4% Twitter gebruikt wordt en 9% sociale media inzet voor bedrijfsdoeleinden. 5% van de KMO's zet een blog in om te communiceren met zijn klanten.

Slechts 400 euro bestedingen per jaar


In 2009 stond de interneteconomie in België slechts voor 2,5% van het Bruto Binnenlands Product. Vergelijken met onze buurlanden zijn we zeer traditioneel : Voor Nederland is dat 4,3%, In de UK zelfs 7,2%. Ook in de uitgaven per internetgebruiker liggen laag : 400 euro per jaar. Koplopers zijn de Denen met 1700 euro per jaar. Het meeste geld wordt uitgegeven in België aan reizen, entertainment en kledij en juwelen. Bedrijven uit de interneteconomie stellen 28.000 mensen te werk.

Succesvoller door internet


Veel kmo’s in België beseffen nog niet hoe het internet hen kan helpen. Zij die het potentieel wel benutten, zijn veel succesvoller. Ondernemingen die online goederen en diensten verkopen en promoten, groeide in de periode 2007-2010 ongeveer viermaal sneller: gemiddeld 3,7 procent tegenover 0,8 procent voor de bedrijven zonder website of met een site die weinig actief is. De online actieve kmo’s exporteren bovendien beduidend meer.

Glazen bol


Ook in de toekomst blijven we een achterblijver. In het meest optimistische scenario zal in 2015 4,6% van onze economie via het internet gerealiseerd worden. In absolute waarde is dat een stijging van 8,6 miljard euro naar meer dan 19 miljard euro.

zaterdag 28 mei 2011

Eén op 3 KMO's ziet IT als strategisch

virtualisatie bij KMO
Uit een recente bevraging van Microsoft in het kader van de Ultimate Business Makeover-campagne blijkt dat 1 op 5 KMO's virtualisatie gebruikt. Veilighed staat hoog op de agenda.

37% van de bedrijven vindt de investeringen in IT een topprioriteit. Voor 29% is het een noodzakelijk middel om de productiviteit van medewerkers te verhogen. Voor slechts 6% is IT een kostenpost.

Veiligheid


Goed nieuws is dat 93% van de KMO's beschikt over een antivirus-systeem. Hiervan gebruikt 11% het gratis Microsoft Security Essentials.

Servers


Van de ondervraagde bedrijven heeft 41% er één in huis, 28% twee of meer en 9% vier of meer. Een vijfde van de ondervraagden doet het nog steeds zonder server en 2% weet niet of ze er een heeft. 58% heeft een Windows Server draaien en 8% een combinatie van Windows en Unix/Linux.

Virtualisatie


20% gebruikt gedeeltelijk virtuele servers, 6% doet dat volledig en 11% heeft plannen in die richting. Meer dan de helft van de bedrijven kent het concept van virtualisatie.

Lees ook


Datanews : Virtualisatie is goed ingeburgerd

Alles wat een KMO bedrijfsleider moet weten over virtualisatie

vrijdag 27 mei 2011

SharePoint 2010 - Welke templates zijn beschikbaar ?

sharepoint 2010 templates sjablonen
SharePoint stelt gegevens centraal voor iedereen beschikbaar. Hierdoor verhoogt de productiviteit van kenniswerkers. Er kan ook efficiënter met klanten en business partners gecommuniceerd worden.

Met een SharePoint Template (sjabloon) kunt u snel en eenvoudig een nieuwe SharePoint pagina in SharePoint 2010 opzetten.
Een SharePoint template is een voorgedefinieerde pagina waarop layout en webparts zijn aangebracht. Binnen SharePoint zitten er vooraf gemaakte templates en kunt u ook zelf templates maken op basis van reeds bestaande pagina’s.
De volgende sjablonen (templates) zijn beschikbaar binnen SharePoint 2010 :

Lege templates


  • Lege site : Een lege site die u aan uw wensen kunt aanpassen.

Samenwerken


  • Team site : Een site waar teams informatie snel kunnen maken, ordenen en delen. De site bevat een documentbibliotheek en lijsten voor het beheren van aankondigingen, agenda-items, taken en discussies.
  • Documentwerkruimte : Een site waarop collega’s samen aan een document kunnen werken. De sjabloon bevat een documentbibliotheek om het primaire document en ondersteunende bestanden in op te slaan, een takenlijst om taakitems toe te wijzen en een lijst met koppelingen naar bronnen die verwant zijn aan het document.
  • Groepswerksite : Deze sjabloon biedt een groupware-oplossing waarmee teams snel en gemakkelijk gegevens kunnen maken, ordenen en delen. De sjabloon bevat de lijsten groepsagenda, circulatie, memo van telefoongesprek, de documentbibliotheek en andere basislijsten.

Vergaderen


  • Basis vergaderwerkruimte : Een site om een vergadering te plannen, te organiseren en bij te houden. De site bevat lijsten voor het beheren van de agenda, deelnemers en documenten.
  • Lege vergaderwerkruimte : Een lege vergadersite die u kunt aanpassen aan uw behoeften.
  • Vergaderwerkruimte voor besluitvorming : Een site voor vergaderingen waarbij de status wordt bijgehouden of besluiten worden genomen. De site bevat lijsten voor het maken van taken, het opslaan van documenten en het vastleggen van besluiten.
  • Vergaderwerkruimte voor informele bijeenkomst : Een site om informele gelegenheden te plannen. De site bevat lijsten voor het bijhouden van deelnemers, het geven van een routeschrijving en het opslaan van foto’s van de gelegenheid.
  • Vergaderwerkruimte met meerdere pagina’s : Een site om een vergadering te plannen, te organiseren en bij te houden. De site bevat lijsten voor het beheren van de agenda en de deelnemers en daarnaast twee lege pagina’s die u kunt aanpassen aan uw behoeften.

Inhoud


  • Blog : Een site waarop een persoon of een team ideeën, opmerkingen en expertise kan plaatsen waar anderen commentaar op kunnen geven.

Lees ook


SharePoint 2010 – Stroomlijn uw informatiebeheer

Promotie


Probeer Hosted SharePoint 2010 gratis gedurende 30 dagen bij Telenet - Hostbasket

donderdag 26 mei 2011

Augmented Reality : Gadget of business tool ?

augmented reality - 3D internet
Met de komst van de iPhone kwamen een hele reeks nieuwe toepassingen onder de aandacht van het grote publiek. Augmented Reality is alvast één van de meest revolutionaire.

Augmented Reality (of toegevoegde realiteit) is een nieuwe technologie waarbij reële beelden worden gemengd met virtuele beelden. Hiermee kan er extra informatie getoond worden in real time. De denkbare toepassingen zijn legio. Zo bestaan er al virtuele stadsgidsen, een virtuele pashokjes voor kledij, brillen of kapsels, educatieve toepassingen en een uitgebreide collectie aan spelletjes.

Mobiele Telefoons


De techniek voor Augmented Reality bestaat intussen enkele jaren, maar kent sinds kort een opmars door de mobiele apparatuur wijd beschikbaar wordt. Moderne mobiele telefoons als een iPhone hebben genoeg processorkracht om beelden te analyseren en te bewerken. Bovendien hebben ze alle benodigde sensoren aan boord : een camera, een GPS, een kompas en een gyroscoop om de bewegingen te detecteren.

Layar Demo


Zakelijke toepassingen


Hoewel smartphones voor een doorbraak zorgen voor augmented reality bestaat de techniek al langer in zakelijke toepassingen. De markt voor augmented reality zou, volgens Juniper Research, tegen 2015 meer dan 1 miljard euro bedragen. In 2010 was dit slechts 10 miljoen euro. Het Nederlandse Layar is hierin één van de pionier’s met een open systeem waarop derde partijen kunnen inpluggen. Dat success heeft ook grote namen als Sony, Microsoft, Samsung, Intel, Google, Adobe en SAP aangezet tot het zetten van de eerste stappen op die markt. Zo heeft SAP een proof of concept gebouwd bovenop SAP BusinessObjects waarbij zakelijke informatie (voorraadinformatie, financiële gegevens,...) getoond wordt op basis van GPS coordinaten.

Voor KMO’s


Ook voor KMO’s zijn er tal van toepassingen mogelijk :

Kapper


Immobilien

Réalité augmentée pour l'Immobilier avec Geoimmo door appsfactory

Juwelier


Luxe producten (bijv. Boot)


En de toekomst : een nieuwe gebruikersinterface


Dat Augmented Reality een schitterende toekomst tegemoet gaat staat zo goed als vast. Binnen enkele jaren zullen er brillen op de markt zijn voor augmented reality waarmee vrij kan rondlopen. Die zullen bestaande computers voor een deel vervangen. Ze zullen krachtig genoeg moeten zijn om in real time beelden van hoge kwaliteit te analyseren en extra informatie in te plakken op een manier die realistisch genoeg is. Bovendien zal het bedienen gebeuren aan de hand van bewegingen.


Augmented (hyper)Reality: Domestic Robocop from Keiichi Matsuda on Vimeo.

Conclusie


Augmented Reality staat vandaag nog in de kinderschoenen. Dat het een mooie toekomst tegemoet gaat staat vast. Het is vandaag voor KMO’s in beperkte mate inzetbaar, tenzij voor specifieke toepassingen zoals het tonen van luxe producten of immobilien.

woensdag 18 mei 2011

SharePoint 2010 – Stroomlijn uw informatiebeheer

informatie delen met SharePoint
SharePoint stelt gegevens centraal voor iedereen beschikbaar. Hierdoor verhoogt de productiviteit van kenniswerkers. Er kan ook efficiënter met klanten en business partners gecommuniceerd worden.

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat medewerkers gemiddeld 20 tot 30 procent van hun tijd besteden aan het zoeken naar informatie die ze voor hun werk nodig hebben. Wanneer bedrijven groeien, groeit ook vaak de hoeveelheid data. Het gebeurt regelmatig dat bedrijven oude data niet durven weg te gooien, omdat ze geen idee hebben van wie het is, waarvoor het dient en hoe vaak het nog gebruikt wordt. SharePoint lost deze problemen op.

SharePoint biedt mogelijkheden om mensen, teams en data met elkaar te verbinden, ongeacht waar ze zich bevinden. Omdat SharePoint volledig werkt in een internet browser, is het overal gemakkelijk toegankelijk.

Wat is SharePoint ?


Het doel van SharePoint is het bevorderen van de samenwerking door het aanbieden van eenwebgebaseerde samenwerkingsomgeving. Out-of-the-box levert SharePoint veel functionaliteiten, zoals documentbibliotheken, gedeelde agenda’s, contactpersonenlijsten, search, webcontent management, digitale formulieren, workflow en nog veel meer.
De efficiëntie van SharePoint komt voort uit 2 princiepes :
  • In SharePoint is het mogelijk metadata toe te voegen. Met behulp van metadata kan extra informatie aan documenten worden toegevoegd, waardoor deze gemakkelijker teruggevonden wordt met de Search functionaliteit. SharePoint detecteert ook waar duplicaten van hetzelfde document voorkomen en kan dit weergeven in de zoekresultaten.
  • Dankzij versiebeheer, workflow, check-in/check-out bestaat er maar één versie van een document. Iedereen gebruikt dezelfde versie van de informatie.

Nieuw in SharePoint 2010


Met SharePoint is Microsoft aan zijn 4de versie toe. Deze versie is heel wat gebruiksvriendelijker geworden en er is duidelijk nagedacht over de gebruikerinterface. Andere nieuwigheden binnen SharePoint 2010 zijn :
  • Door het gebruik van de ribbon is SharePoint 2010 nu gemakkelijker te gebruiken, zoals gebruikers gewend zijn vanuit Office 2007 en Office 2010.
  • De taal instellingen kunnen nu per gebruiker gebeuren in plaats van per site.
  • Het wordt dankzij de SharePoint Workspaces mogelijk om informatie offline mee te nemen, offline te wijzigen en later terug te synchroniseren.
  • SharePoint maakt daarnaast ook gebruik van “Claims based authentication”, waardoor het mogelijk wordt op SharePoint met bijv. een Windows Live ID in te loggen.

SharePoint functies


Een SharePoint-site is een website die dienst doet als centrale opslag- en samenwerkingsruimte voor documenten, informatie en ideeën. Een SharePoint-site is een hulpmiddel voor samenwerking, net als de telefoon een hulpmiddel voor communicatie is of een vergadering een hulpmiddel voor de besluitvorming. Op een SharePoint-site kunnen groepen mensen (teams die moeten samenwerken of sociale groepen) informatie delen en samenwerken. U kunt op een SharePoint-site bijvoorbeeld:
  • Projecten, agenda's en planningen coördineren
  • Ideeën bespreken en documenten of voorstellen beoordelen
  • Informatie uitwisselen en met anderen in contact blijven
SharePoint-sites zijn dynamisch en interactief. Leden van de site kunnen hun eigen ideeën en inhoud publiceren. Daarnaast kunnen ze commentaar leveren op of bijdragen leveren aan inhoud die afkomstig is van anderen. Als ze documenten willen publiceren of iets willen aankondigen, hoeven ze hiervoor geen ingewikkeld internetpublicatieproces te gebruiken.

Kennis opbouwen


SharePoint is gebouwd rond het efficient delen van kennis en informatie :
  • Eenvoudig documenten delen
    U wisselt vlot documenten uit binnen uw organisatie en hoeft ze niet meer constant door te mailen. Bovendien houdt SharePoint automatisch een back-up van alle verwijderde en/of gewijzigde documenten bij.
  • Kennis opbouwen
    Met een wiki-site kan iedereen meehelpen in het opbouwen en actueel houden van de informatie binnen uw bedrijf. Zonder technische kennis kan iedereen informatie toevoegen.
    Via een blog kunt u gemakkelijk intern en extern communiceren, zodat u iedereen kan informeren over nieuws, meetings en besluiten.
    Via een discussieforum kan er binnen de teams uitgebreid gediscussieerd en samengewerkt worden rondom verschillende onderwerpen.
  • Blijf op de hoogte
    Zodra er iets is gewijzigd, toegevoegd of verwijderd in uw SharePoint, krijgt u hiervan een melding per e-mail, als u dat wenst. Ook via RSS kan u op de hoogte blijven van wijzigingen of nieuwe documenten op uw intranet. Zo hoeft u zelf niet te gaan zoeken naar wijzigingen.

Zoeken


Omdat alle informatie en documenten centraal worden bewaard op uw SharePoint site, kunt u gemakkelijk de informatie vinden die u nodig hebt. SharePoint beschikt over een krachtige, geïntegreerde zoekfunctie.

Andere functies


  • Projectmanagement & takenbeheer
    U kunt probleemloos de lopende projecten binnen uw bedrijf opvolgen en de taken van de werknemers binnen uw bedrijf zijn eenvoudig en overzichtelijk op te volgen. SharePoint is volledig compatibel met andere Microsoft Office applicaties.
  • Aankondigingen, contacten, kalenders en links
    Verzamel alle informatie voor het team op het intranet in de webparts voor aankondigingen, contacten, kalenders en lijsten met links. Die informatie kan ook gemakkelijk gesynchroniseerd worden met Outlook en andere Microsoft Office-toepassingen.
  • Metagegevens en lijsten
    Met SharePoint kunt u op een eenvoudige manier documenten verrijken met metadata om ze beter te organiseren en vindbaar te maken. Met de metadata kunt u de documenten tonen in de vorm die relevant is voor iedere gebruiker.
    Op dezelfde manier kunt u zelf gestructureerde lijsten samenstellen met eigen velden en weergaven (views).

Intranet & Extranet functionaliteit


U kunt SharePoint niet enkel intern als intranet voor collega's en werknemers gebruiken of ook extern als extranet voor partners en/of klanten. SharePoint beschikt over een uitgebreid rechtenmodel tot op document en itemniveau waarmee je dezelfde site kan gebruiken voor interne en externe gebruikers. Bovendien is er anonieme toegang mogelijk om een publieke website te bouwen.

Edities van SharePoint


SharePoint bestaat ruwweg uit 3 edities : De instapversie SharePoint Foundation voor kleine bedrijven en SharePoint Server voor grote bedrijven in standaard en enterprise editie.
  • Microsoft SharePoint Foundation 2010
    SharePoint Foundation is voor KMO’s of afdelingen van grote bedrijven die een voordelige oplossing zoeken voor een veilige webplatform voor samenwerken. SharePoint Foundation wordt “gratis” meegeleverd met Microsoft Windows. Iedere gebruiker moet over een geldige Windows Server CAL beschikken.
  • Microsoft SharePoint Server 2010 standaard editie
    SharePoint Server is de editie voor grote bedrijven met alle basisfuncties van SharePoint 2010: Sites, Communities, Content, Zoeken en Composites (zonder Access Services en InfoPath Services). Per gebruiker moet u beschikken over een SharePoint Server CAL.
  • Microsoft SharePoint Server 2010 enterprise editie
    Bovenop de functies van de standaard editie is bevat deze editie ook Access Services en InfoPath Services, Insights (inclusief PerformancePoint Services, Excel Services en Visio Services. Per gebruiker moet u beschikken over een SharePoint Server CAL.

Project aanpak


SharePoint verdient wat denkwerk voor de inrichting, webparts en workflows. Hierin is er een projectleider nodig die het project coordineert en voor het algemene framework met afspraken uitwerkt. Per afdeling is er minstens één power user. Die voedt de SharePoint Site, bewaakt de structuur en afspraken en enthousiasmeert de andere gebruikers. Begin ook met één afdeling, één specifieke functie of één project. Evalueer en stuur bij.

On premise of hosted ?


Als je zelf geen eigen server infrastructuur wil opzetten voor SharePoint, dan kan je ook kiezen voor een gehoste SharePoint site. Hierbij kan je kiezen voor het aanbod van Microsoft (Office 365, lancering op 6 juni 2011) of een lokale hoster. Hierbij moet je rekenen op 20-50 euro per maand voor een klein team van 5 tot 20 gebruikers. Probeer hosted SharePoint gratis gedurende 30 dagen

Conclusie


SharePoint biedt een effectieve oplossing voor het centraliseren van informatie, gestructureerd en ongestructureerd. Dankzij een gebruikersinterface die sterk lijkt op Office en een nauwe integratie met Word, Excell, Outlook en PowerPoint werkt het efficiënt, intuïtief en zeer productief. De basis versie van SharePoint, SharePoint Foundation, is bijzonder goedkoop en biedt een goede oplossing voor de meeste bedrijven. Als je SharePoint wil uittesten is een gehoste SharePoint site een ideale oplossing.

dinsdag 17 mei 2011

Microsoft voert License Mobility in

Microsoft licenties
Vanaf 1 juli 2011 is het mogelijk om aangekochte licenties ook te gebruiken binnen de cloud en hostingaanbiedingen.

Via license mobility zijn aangekochte Microsoft licenties overdraagbaar van servers die geplaatst zijn binnen de eigen bedrijfsmuren (“on premise”), de Cloud en gehoste oplossingen. Dit brengt voor heel wat bedrijven extra flexibiliteit en de zekerheid dat hun investering in Microsoft software licenties een gewaarborgd is naar de toekomst.

Enkel met Software Assurance


License mobility is helaas niet mogelijk voor alle types van licenties. Vanaf 1 juli 2011 zal het mogelijk zijn voor Volume Licenses (mogelijk voor organisaties vanaf 5 computers) met Software Assurance om de licenties over te dragen. Bij Software Assurance beschik je over de mogelijk om, zolang het Software Assurance contract loopt, kostenloos de software te upgraden naar nieuwere versies. Software Assurance bestaat uit een jaarlijks abonnementsbedrag.

Producten


Niet alle Microsoft producten zijn mogelijk voor License Mobility.
Deze producten zijn toegelaten voor License Mobility :
  • Microsoft Dynamics CRM
  • Microsoft SharePoint
  • Microsoft Exchange Server
  • Microsoft Lync Server
  • Microsoft SQL Server
  • Microsoft System Center Servers
Deze producten zijn niet toegelaten :
  • Windows Server
  • Windows
  • Desktop toepassingen (bijv. MS Office,...)
  • Ontwikkeltools (bijv. MS Visual Studio, ...)

Lagere prijs


License Mobility moet bedrijven toelaten om zonder zorgen te investeren in software licenties. Die software licenties kunnen later, als een bedrijf beslist om te migreren naar de Cloud, ook geporteerd worden. De investering is dus niet verloren. Als er gekozen wordt voor een gehoste oplossing, dan zal de prijs bij de hosting provider ook lager moet zijn. Hosted exchange of een gehoste SharePoint site kunnen aangekocht worden zonder dat de licenties nog eens moeten aangekocht worden.

maandag 16 mei 2011

Dropbox loog over privacy

dropbox veiligheid
In een eerder bericht over de veiligheid van gegevens bij Dropbox “Dropbox lek als een zeef”, was er al sprake van technische mankementen bij Dropbox die de veiligheid van gegevens compromiteert.

Nu brengt datanews een bericht over hoe Dropbox bewust loog over de privacy van de gegevens. Op de website van Dropbox stond er tot voor kort dat eigen medewerkers de bestanden van gebruikers niet kunnen lezen door die bestanden te versleutelen. Dit blijkt nu onwaar te zijn.

Inhoud leesbaar


Dropbox past een techniek toe waarbij het bestanden slechts één keer gaat bewaren (“single instance”). Dat doet het door van de bestanden een unieke code te generen op basis van de inhoud van het bestand. Is een bestand al aanwezig op de servers van Dropbox, dan wordt het niet opnieuw opgeslagen. Het voordeel voor Dropbox is dat er heel wat minder opslagcapaciteit nodig is op de servers van Dropbox. Om de unieke code te gegereren moeten de bestanden dus in een leesbaar formaat op de servers van Dropbox worden opgeslagen en kunnen Dropbox medewerkers die bestanden ook lezen.

Versleutelde overdracht


Ook over het versleutelen van de informatie die verstuurd wordt over het internet loog Dropbox. Dropbox beweert steeds dat die overdracht voor het HTTPS protocol verloopt. In de praktijk blijkt dit toch niet het geval te zijn.

Dropbox bevestigt


Dropbox heeft al toegegeven dat de bestanden inderdaad leesbaar zijn voor “een klein aantal medewerkers... wanneer ze daar wettelijk toe verplicht worden”. Intussen zijn ook de privacy informatie op de site aangepast. Daar blijft het echter niet bij. De Federal Trade Commision (FTC) heeft een onderzoek geopend.

Domeinnaam nieuws : .be domeinnaam verhuizen

.be domeinnaam verhuizen
DNS wijzigt de procedure voor het verhuizen van een .be domeinnaam grondig om hiermee meer in lijn te zijn met de internationaal gangbare procedures. In Frankrijk wordt een nieuwe liberalisering voorbereid.

.be domeinnaam verhuizen


Bij het verhuizen van een domeinnaam kan u een nieuwe registrar uw domeinnaam laten beheren. Vanaf 14 juni 2011 wijzigt deze procedure, waardoor er vanaf dan met een transfercode (authorisatiecode) moet gewerkt worden. Dit is de nieuwe werkwijze vanaf 14 juni 2011 :
  1. Controleer uw e-mailadres
    Ga naar de website www.dns.be en vul bij “whois opzoeken” uw domeinnaam in. Het e-mailadres dat gebruikt is in het vakje “domeinnaamhouder” zal gebruikt worden voor de communicatie van de transfert code.
    Is uw e-mailadres niet correct ingevuld, dan vraag je aan de huidige registrar om het e-mailadres aan te passen.
  2. Vraag uw transfercode aan
    Aan uw huidige registrar vraagt u de transfercode (authorisatiecode) aan. Die wordt per e-mail opgestuurd door DNS.be naar het e-mailadres van de domeinnaamhouder.
  3. Bezorg de transfercode aan uw nieuwe registrar
    Met de transfercode gaat u naar de nieuwe registrar en vraagt u de verhuis (transfer) van de domeinnaam aan naar de nieuwe registrar.
  4. Uw nieuwe registrar dient de aanvraag in bij DNS.be
    De nieuwe registrar start bij DNS.be de aanvraag voor de verhuis van de domeinnaam, met inclusief de transfercode.
  5. Afhandeling van de verhuis
    DNS.be zal de opgegeven transfercode vergelijken met de transfercode in zijn systemen. Als die klopt dan wordt de verhuis onmiddelijk uitgevoerd.

.be domeinnaam verhandelen (Trade)


U kan een .be domeinnaam verhandelen nadat u een overeenkomst hebt bereikt met de huidige eigenaar van een domeinnaam. Bij een trade kan zowel de domeinnaam overgedragen worden naar een nieuwe eigenaar en in één beweging naar een nieuwe registrar verhuisd worden.
Vanaf 14 juni 2011 wijzigt deze procedure, waardoor er vanaf dan met een transfercode (authorisatiecode) moet gewerkt worden. Dit is de nieuwe werkwijze vanaf 14 juni 2011 :
  1. Controleer uw e-mailadres
    Ga naar de website www.dns.be en vul bij “whois opzoeken” uw domeinnaam in. Het e-mailadres dat gebruikt is in het vakje “domeinnaamhouder” zal gebruikt worden voor de communicatie van de transfert code.
    Is uw e-mailadres niet correct ingevuld, dan vraag je aan de huidige registrar om het e-mailadres aan te passen.
  2. Vraag uw transfercode aan
    Aan uw huidige registrar vraagt de huidige eigenaar de transfercode (authorisatiecode) aan. Die wordt per e-mail opgestuurd door DNS.be naar het e-mailadres van de huidige domeinnaamhouder.
  3. Bezorg de transfercode aan uw nieuwe registrar
    Met de transfercode gaat de nieuwe domeinnaamhouder naar de nieuwe registrar en vraagt de overdracht van de domeinnaam en de verhuis (trade-procedure) van de domeinnaam aan naar de nieuwe registrar.
  4. Uw nieuwe registrar dient de aanvraag in bij DNS.be
    De nieuwe registrar start bij DNS.be de aanvraag voor de trade van de domeinnaam, met inclusief de transfercode.
  5. Afhandeling van de trade
    DNS.be zal de opgegeven transfercode vergelijken met de transfercode in zijn systemen. Als die klopt dan wordt de overdracht van de domeinnaam onmiddelijk uitgevoerd.

.be domeinnaam verhuizen – veel gestelde vragen over de transfercode


Vervalt de tranfercode ? Ja. Een transfercode heeft een geldigheid van 15 dagen. Indien de verhuis niet uitgevoerd is binnen deze periode, dan moet er eerst een nieuwe transfercode aangevraagd worden bij de huidige registrar.

Moet ik zelf de oude registrar verwittigen van de opzeg ? DNS.be verwittigt de oude registrar dat de domeinnaam verhuisd is naar een nieuwe registrar. Niettegenstaande is het nuttig om de huidige registrar te verwittigen dat de domeinnaam verhuisd is, zodat ook administratief alles correct verwerkt wordt bij de registrar en u geen nieuwe facturen krijgt.

Hoe snel wordt een verhuis/transfer uitgevoerd ? De verhuis van een .be domeinnaam wordt na een controle van de transfercode onmiddelijk uitgevoerd.

Wat moet ik doen als mijn e-mailadres niet meer correct is ? Voor je de transfercode bij de registrar aanvraagt, moet je eerst je e-mailadres laten aanpassen.

Liberalisering .fr domeinnamen


Vanaf 31 december 2011 zal het mogelijk worden voor alle bewoners van de Europese Unie om een .fr domeinnaam te registreren. Hiermee valt het doek over één van de meest complexe registratieprocedures in Europa.

Toch zal het niet helemaal vrij zijn om een domeinnaam te registreren. De eigenaar zal iedere Europese burger kunnen zijn, het ADMIN contact moet nog steeds een adres in Frankrijk hebben.

dinsdag 10 mei 2011

Dropbox lek als een zeef

dropbox is lek als een zeef
Het gebruik van online diensten kennen een hoge vlucht. Af en toe komen er verhalen aan het licht die op zijn minst wenkbrouwen doen fronsen, zoals nu met Dropbox. Maar moet je hiervoor het kind met het badwater weggooien ? Kan je online diensten vertrouwen ?

Dropbox is een populaire dienst voor het uitwisselen van bestanden tussen mensen en computers. Met meer dan 25 miljoen, vooral residentiele, gebruikers is het de grootste in zijn soort. De dienst werkt met met folders die gesynchroniseerd worden over het internet met servers van Dropbox. Via die servers worden de bestanden ook ter beschikking gesteld aan gebruikers die de gebruiker ook rechten heeft gegeven op die bestanden.

Back-up


Met het princiepe van Dropbox is niks mis. Integendeel, want een copij van alle bestanden in de Dropbox-folder worden bijgehouden door Dropbox. Hierdoor heb je automatisch een back-up van je bestanden. En je kan ze terugzetten nadat je laptop gestolen is of bestanden per ongelukt gewist worden.

Gebruiksvoorwaarden


De problemen begonnen nadat Dropbox zijn algemene voorwaarden wijzigde. Waar er eerst sprake was van een absolute privacy van de gegevens in de algemene voorwaarden, werd dit aangepast. Onder druk van de authoriteiten moest Dropbox gegevens van zijn gebruikers vrijgeven als dat nodig zou zijn.

Veiligheidslek


Het verhaal wordt pas echt angstaanjagend door de post van Derek Newton : “Dropbox authentication : insecure by design”. Hierin legt hij uit dat het makkelijk is om permanent toegang te krijgen tot de Dropbox folders zonder dat de gebruikers hier iets van merken. De boosdoener is een bestandje, de config.db, dat de toegang regelt tot de folder. Die bestandje kan eenvoudig weg gecopieerd worden naar iedere andere computer.

Meekijken


Met het gekaapte bestandje kan je eenvoudig weg zelf een Dropbox folder op je computer aanmaken en automatisch alle bestanden toekrijgen die het slachtoffer op dat moment bezit, inclusief alle toekomstige wijzigingen. De “hacker” kan als het ware meekijken naar de bestanden in de Dropbox folder van zijn slachtoffer. Het wachtwoord wijzigen heeft geen enkel effect.

Oplossing


Een virus of andere malware kan makkelijk het gewraakte config.db bestandje “oogsten”. Het hoeft echter niet zo geavanceerd zijn : Als een collega een kop koffie gaat halen is er slechts enkele minuten nodig om het bestandje op te sporen en de copieren op een USB-stick.
Dropbox heeft intussen het probleem erkent en werkt aan een oplossing.

Let op voor ....


Gelukkig kan u zichzelf wapenen, door een aantal spelregels in acht te nemen :
  • Lees ALTIJD de algemene voorwaarden, service description en/of service level agreement van de dienst zodat u weet wat er met uw gegevens gebeurd.
  • Ga na onder welk rechtssysteem de gegevens bewaard worden zodat ook de privacy van uw gegevens gegarandeerd wordt. Algemeen kan je stellen dat dit binnen Europese landen goed geregeld is.
  • Versleutel altijd vertrouwelijke gegevens en beveilig die bestanden met een wachtwoord.
  • Hou er rekening mee dat, net zoals uw eigen computer, ook online diensten kunnen gehackt worden.
Gelukkig zijn de risico’s bij een online dienst meestal een stuk kleiner dan wanneer u alles enkel binnen uw bedrijfsmuren bewaard.

Alternatief


Een goed, professioneel alternatief voor Dropbox is Nomadesk. Nomadesk is een Oost-Vlaams bedrijf dat een veilige filesharing oplossing biedt, met soortgelijke functionaliteit als Dropbox. Er zijn echter 2 grote verschillen : het is ontwikkelt voor zakelijk gebruik en het heeft bij het ontwerp vooral een de veiligheid van de gegevens gedacht.

Encryptie


Op je eigen computer heb je een virtuele harde schijf, waarin je bestanden versleuteld zitten. Als je niet bent aangelogged op de Nomadesk dienst, dan zijn de bestanden niet zichtbaar. Iemand die je computer ontvreemd kan dan je bestanden niet lezen. Ook alle communicatie tussen je computer en de Nomadesk servers verloopt via een beveiligde, versleutelde verbinding.

Theftguard


Mocht je computer gestolen worden of in verkeerde handen vallen, dan kan je gebruik maken van de Theftguard functie. Hiermee kan je de computer localiseren als die verbonden is op het internet. De laatst gekende locatie wordt opgeslagen. Daarnaast kan je ook vanop afstand alle gegevens verwijderen die je op de virtuele harde schijf hebt opgeslagen.
Op een nieuwe computer kan je snel alle gegevens terugzetten vanop de Nomadesk-servers. Zo zijn je gegevens altijd veilig.

Meer info


Nomadesk - online bestanden delen.