dinsdag 15 februari 2011

Data News : “Virtualisatie is goed ingeburgerd”

server virtualisatie vereist hoger opgeleide informatici
In een dossier in Data News over het gebruik van server virtualisatie technologiën blijkt dat meer dan 75% van de ondervraagde bedrijven virtualisatie gebruikt om bedrijfskritische toepassingen te hosten.

Het Data News-artikel laat 6 verantwoordelijken voor server infrastructuur aan het woord over hun ervaringen met server virtualisatie. De conclusie is snel duidelijk : Iedereen gebruikt op grote schaal server virtualisatie maar het is nog een nieuwe technologie en dus moet er nog gezocht worden naar best practices.

Cijfers


De gepresenteerde cijfers zijn afkomstig van een online enquête gehouden in oktober 2010 die door 600 bedrijven werd ingevuld. Er reageerden zowel kleine als grote bedrijven.
80% van de ondervraagde ondernemingen zegt al minstens 1 jaar gebruik te maken van virtualisatie. Voor 40% is dat al meer dan 3 jaar. 77% gebruikt virtualisatie in kritische productieomgeving, terwijl slechts 22% virtualisatie enkel inzet voor testomgevingen.

Voordelen


Het belangrijkste voordeel dat de panelleden zien is een toegenomen flexibiliteit om sneller te kunnen reageren op vragen van de “business”. Er kunnen sneller nieuwe toepassingen opgezet worden en de capaciteit kan op elk moment uitgebreid worden.
Bij de enquête kwam vooral de kostenbesparing naar voor als het belangrijkste argument bij 31% van de ondervragden. De snelheid om grote hoeveelheden servers op te zetten kan 24% bekoren. Bij 18% is de hoge beschikbaarheid van toepassingen het belangrijkste argument.

Valkuilen


Een belangrijke valkuil voor virtualisatie projecten is de toegenomen complexiteit van de server infrastructuur. Bij het opzetten en onderhouden zijn er meer hoger opgeleide, gespecialiseerde informatici nodig. Die projecten hebben een systeem architect profiel nodig, die best kennis hebben van verschillende virtualisatietechnologiën.
Een tweede valkuil is de performantie. Bij gebruikers is er nog steeds het gevoel dat virtualisatie zorgt voor een mindere performantie. Hiervoor moet er een tool ingezet worden die de gebruikerservaring kan meten, zodat alle aspecten van performantie kunnen gemeten en bewaakt worden.

Technologie


VMware is nog steeds de leverancier bij voorkeur van virtualisatie technologie. Ruim 72% van de ondernemingen gebruikt VMware , gevolgd door Xen (19%). Microsoft’s Hyper-V wint snel aan populariteit en wordt al in 17% van de ondernemingen ingezet.
Hierbij is de technologie niet het belangrijkste maar het bereiken van de zakelijke doelstellingen. VMware heeft een stabiel en betrouwbaar product en is al jaren op de markt. Hierdoor is het makkelijk om mensen te vinden die kennis hiervan hebben.

Cloud Computing


De stap van server virtualisatie naar cloud computing is evident voor 65% van de bedrijven. 17% geeft aan dat ze geen cloud computing strategie zullen uitvoeren als verlengstuk van virtualisatie. Slechts 18% geeft dat ze het niet weten of virtualisatie een opstapje is voor cloud computing.

Lees ook


Server virtualisatie : Alles wat een kmo bedrijfsleider over virtualisatie moet weten

Desktop Virtualisatie : nog niet geschikt voor KMO’s

KMO's in de wolken, voeten op de grond

Bron


Data News van 11 februari 2011 – “Virtualisatie is goed ingeburgerd bij Belgische industrie” geschreven door Frans Godden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten