vrijdag 11 februari 2011

Open Source : op zoek naar software ?

Dankzij FireFox en OpenOffice is open source software intussen gemeengoed op ieders computer. Maar waar kan je nu informatie vinden over welke open source software pakketten er bestaan ?

De tijd dat open source software enkel geschikt was voor nerds en techneuten ligt reeds lang achter ons. Ht model van openbron software is een veilig en valabel alternatief om zakelijke software te gebruiken. Het belangrijkste voordeel is dat open source software meestal gratis te gebruiken is.

Open bron


Open source software laat ook toe dat de bron code van de software wordt aangepast. Hiermee kan je de software aanpassen op maat en specifieke functionaliteit toevoegen. Uiteraard moet je dan wel beschikken over de nodige programmeerkennis in de technologie waarmee de software is geschreven.

Rechten


Bij open source software zijn er verschillende licenties mogelijk. Meestal kan je de software vrij gebruiken en aanpassen. Bij de meeste licentievormen is ook vastgelegd dat toevoegingen aan de software ook moeten ter beschikking moeten gesteld worden van de community.

Open source as alternative


Een belangrijk nadeel van openbron software is dat het moeilijk is om te weten te komen welke software beschikbaar is en welke pakketten de moeite waard zijn om te gebruiken. De open source bewegingen beshikken niet over de grote marketingbudgetten om hun pakketten onder de aandacht te brengen. De website osalt.com – open source as alternative komt aan beide tegemoet. Je kan in een uitgebreide bibliotheek makkelijk zoeken naar een software pakket.

Alternatieven zoeken


Je kan via osalt.com ook makkelijk zoeken naar open source alternatieven voor commerciƫle software. Gebruik je vandaag Visio om diagrammen te tekenen, dan geef je Visio in als zoekterm en krijg je een hele reeks aan alternatieven voorgeschoteld. De commerciele software wordt aangeduid met een rood icoon, de open source software met een groen icoon.

Ben je op zoek naar Open source software ? Ga naar osalt.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten