woensdag 6 april 2011

Spam blijft groot probleem

Met het neerhalen van de Rustock botnet, werd er internationaal een belangrijke daling van het spamverkeer gerapporteerd. Helaas is er in België weinig verschil te merken.

De laatste dagen is er weer veel te doen rond spam in België. DNS.be kwam enkele dagen geleden in het nieuws door een verhoging van het aantal queries op de nameservers. Hackers zouden een aanval doen op 2 nameservers van DNS met als gevolg zes keer meer aanvragen voor MX-records. MX-records bevatten informatie over de mail server die de electronische boodschappen verwerkt voor een domeinnaam. De aanval bleek echter niet meer dan een mislukte spam run van een onhandige spammer.

Rustock


Nochtans leek midden maart het tij te keren. Op 16 maart kon de belangrijkste botnet, Rustock, opgerold worden door een actie van Microsoft in samenwerking met de Amerikaanse authoriteiten. Rustock stuurde ongeveer 2,4 miljoen zombie computers aan, die elk tot 200 spam mails per minuut konden uitsturen. Internationaal werd de actie bejubeld en er werden al door verschillende partijen berichten uitgestuurd dat er tot 30% minder spam de wereld rond ging.

Nieuw botnet in de maak


Helaas duurde het niet lang. Al één week na het neerhalen van Rustock werden er massaal mails met malware uitgestuurd. Die hebben waarschijnlijk tot doel om een nieuw botnet op te zetten. Het slechte nieuws is dat ook cybercriminelen leren uit hun fouten. De nieuwe botnets zullen ongetwijfeld nog geavanceerder werken.

Spam daalt niet in België


De actie van Rustock had geen enkel effect op het aantal spam mails in Belgische mailboxen. Webhost Hostbasket, dat maandelijks 150 miljoen mails verwerkt, detecteerde tijdens de hele maand maart 93,53% spam mails, mails met virussen en malware. Dit was een fractie minder dan de 94,12% in december en 94,63% in januari, maar hoger dan de 93,37% spam mails in februari.

Lees ook


Tijdelijk minder spam

Spamfiltering brengt 300 euro per werknemer per jaar op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten