woensdag 27 april 2011

Techdays : cloud en slates

Op 26, 27 en 28 april is er weer de jaarlijkse hoogmis voor IT professionals: de Microsoft Techdays. Ruim 1600 bezoekers kunnen zich verdiepen in 80 sessies, deep dives en hands-on labs. Tussen de sessie door is er een beurs waar Microsoft partners hun innovaties tonen.


Na 1 dag is de trend duidelijk: het gaat vooral om Cloud computing, Windows Phone 7 en de Windows Slates. Toegegeven, we krijgen hier alleen Microsoft’s visie te zien, maar het geeft toch een goede richting waar we de komende jaren naartoe evolueren.

Cloud Computing


Overal waar je kijkt duikt de term cloud computing op. Soms terecht, vaak als marketing term. Het is opvallend hoe veel cloud washing er gebeurd: oude producten die het label “cloud computing” krijgen om mee te profiteren van de hype die er momenteel heerst.
Microsoft zet heel zwaar in op zijn Azure platform. Azure is Microsoft’s eigen interpratie van platform as a service, waarbij de link met het .net platform en visual studio niet geheel toevallig is. Toepassing die voor .Net 4.0 geschreven worden kunnen met enkele kliks opgezet worden in het
Heel wat developpers volgen die visie. Ze zien duidelijk de voordelen om zelf geen infrastructuur meer te moeten opzetten. Helaas zijn niet alle toepassingen geschikt om binnen Azure te gebruiken omdat er nog heel wat beperkingen zijn.

Windows Slates


Microsoft’s antwoord op de iPad is de Windows Slate. Verschillende fabrikanten hebben nu een op Windows gebaseerde tablet computer. Het grote voordeel is vooral alle toepassingen die iedereen kent vanop zijn computer ook beschikbaar zijn als je met het mobiele toestel onder weg bent. Zo kan je makkelijk aan Word-documenten werken, of je vertrouwde SharePoint informatie meenemen. Ook documenten overzetten van een Windows Slate naar je laptop of desktop is eenvoudig. Het belangrijkste nadeel is de stroefheid waarmee de meeste toestellen kampen. Je merkt dat het operating systeem niet goed overweg kan met touch screens. De iconen en het onscreen klavier zijn klein, wat vlot werken moeilijker maakt.
Er zijn Windows Slates beschikbaar is verschillende vormen, schermgroottes en met verschillende functies en accenten.

Windows Phone 7


Windows Phone 7 kreeg een centrale plaats binnen de expositieruimte. Ook heel wat sessies helpen ontwikkelaars in de goede richting om toepassingen voor Windows Phone7 te ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten