maandag 21 februari 2011

Nameservers : Wat is een AAAA record ?

Bij nameserver instellingen zie ik ook de mogelijkheid om een AAAA record in te stellen. Wat is een AAAA record ?

Een AAAA record is het IPv6 alternatief van een A record. Hiermee kan je een hostnaam laten verwijzen naar een IPv6 adres.

Syntax


Het AAAA record heeft dezefde syntax als een A-record, maar het IP-adres is een IPv6 adres.

Voorbeeld :
www.kmo-en-it.be. IN AAAA 21DA:00D3::2F3B:02AA:00FF:FE28:9C5A

Lees ook


IPv6 : Wat als alle IP adressen op zijn ?

donderdag 17 februari 2011

Hoe kies je een Hosted Exchange provider ?

Microsoft Exchange is de meest gebruikte mail server software ter wereld. Het outsourcen ligt voor de hand. Maar op welke criteria kies je de beste partij ?

Cloud computing kent een steile opmars. Niet bedrijfsspecifieke toepassingen als een mail server kunnen makkelijk geoutsourced worden aan een cloud computing provider. Met de populariteit van cloud computing stijgt ook het aantal aanbieders van cloud computing diensten. Hierdoor wordt het moeilijker om de geschikte hosting partner te kiezen. Met de onderstaande vragen kan je snel het kaf van het koren scheiden.

Bedrijf


E-mail is steeds belangrijker voor ons alledaags zaken doen. Eén uur zonder e-mail is voor veel gebruikers een verloren uur. Daarom is het belangrijk dat je in zee gaat met de nodige ervaring en expertise heeft in het opzetten en beheren van Microsoft Exchange en hosting van toepassingen in het algemeen. Ook kies je best een bedrijf dat hosting van toepassingen als hoofdactiviteit heeft, zodat de dienstverlening op langere termijn gegarandeerd blijft.

Vragen die je zeker moet stellen aan de hosted exchange aanbieder :
  • Wat is de hoofdactiviteit van uw bedrijf ?
  • Hoe lang biedt je al hosted exchange aan ?

Infrastructuur


Om Exchange aan te bieden aan honderden of duizenden klanten moet je hosting partner beschikken over een robuuste infrastructuur die volledige redundant is opgezet. Die redundantie zorgt ervoor dat je nog steeds kan mails, je agenda consulteren of taken kan bijwerken als er één component uitvalt. De mate van redundantie bepaalt ook welke garanties naar beschikbaarheid de aanbieder kan geven.

Vragen die je zeker moet stellen aan de hosted exchange aanbieder :
  • Waar staat de data fysiek ?
  • Hoe ziet de hosted exchange omgeving eruit ?
  • Zijn alle componenten redundant ?

Microsoft relatie


Exchange is een product van Microsoft. Het is dus vanzelfsprekend dat de hosting partner een goede relatie moet hebben met Microsoft. Allereerst moet die een SPLA contract hebben, zodat licenties legaal zijn. Daarnaast kan het hostingbedrijf zijn expertise aantonen als Microsoft Gold Partner of Hosting partner. Om een correcte support te krijgen bij calamiteiten moet de service provider ook een support contract hebben afgesloten met Microsoft.

Vragen die je zeker moet stellen aan de hosted exchange aanbieder :
  • Heb je een SPLA contract met Microsoft ?
  • Zijn alle licenties inclusief ?
  • Heb je certificaties van Microsoft ?
  • Beschik je over een Premier support contract met Microsoft ?

Dienstverlening


Uiteraard is de dienstverlening een belangrijk aspect. Controleer de Service Level Agreement (SLA) die gekoppeld is aan de dienst. Hierin moet zwart op wit en in duidelijke taal uitgelegd worden hoe de dienst werkt, welke garanties er worden gegeven en hoe de service provider kan gecontacteerd worden.

Vragen die je zeker moet stellen aan de hosted exchange aanbieder :
  • Is de service provider makkelijk telefonisch bereikbaar ?
  • Welke supportvragen zijn in de prijs inbegrepen en welke zijn betalend ?
  • Wordt er 24/7 ingegrepen als de dienst niet beschikbaar is ?
  • Kan je 24/7 beroep doen op de support (ev. betalend) ?

Garanties


E-mail is een bedrijfskritische dienst voor heel wat bedrijven. Het is dan ook belangrijk dat u de nodige garanties eist om er zeker van te zijn dat de hosted exchange infrastructuur maximaal beschikbaar is.

Vragen die je zeker moet stellen aan de hosted exchange aanbieder :
  • Wat is de gegarandeerde beschikbaarheid ?
  • Wordt dit hard gemaakt door een boete clausule ?

Contract


Als alle vorige voorwaarden correct zijn ingevuld moet u aan het de wettelijke aspecten denken. Dat contract is uw valnet als het zou fout gaan in uw partnership met de hosted exchange aanbieder.

Vragen die je zeker moet stellen aan de hosted exchange aanbieder :
  • Garandeert de service provider dat alle gegevens vertrouwelijk zijn ?
  • Waar staan de gegevens fysiek ?
  • Hoe lang is het contract ?
  • Wat is de procedure om uw gegevens terug te krijgen aan het einde van het contract ?

Proberen


Om te kijken of hosted exchange uw noden invult, probeert u best de dienst eerst uit. Microsoft biedt aan hosting providers aan dat ze gedurende 2 maanden een licentie gratis kunnen gebruiken voor klanten om uit te proberen.

Vragen die je zeker moet stellen aan de hosted exchange aanbieder :
  • Kan ik vooraf de dienst proberen (bijv. 60 dagen) ?

Lees ook


Cloud computing : wat zegt de wet ?

KMO's in de wolken met cloud computing, maar met de voeten op de grond

dinsdag 15 februari 2011

Data News : “Virtualisatie is goed ingeburgerd”

server virtualisatie vereist hoger opgeleide informatici
In een dossier in Data News over het gebruik van server virtualisatie technologiën blijkt dat meer dan 75% van de ondervraagde bedrijven virtualisatie gebruikt om bedrijfskritische toepassingen te hosten.

Het Data News-artikel laat 6 verantwoordelijken voor server infrastructuur aan het woord over hun ervaringen met server virtualisatie. De conclusie is snel duidelijk : Iedereen gebruikt op grote schaal server virtualisatie maar het is nog een nieuwe technologie en dus moet er nog gezocht worden naar best practices.

Cijfers


De gepresenteerde cijfers zijn afkomstig van een online enquête gehouden in oktober 2010 die door 600 bedrijven werd ingevuld. Er reageerden zowel kleine als grote bedrijven.
80% van de ondervraagde ondernemingen zegt al minstens 1 jaar gebruik te maken van virtualisatie. Voor 40% is dat al meer dan 3 jaar. 77% gebruikt virtualisatie in kritische productieomgeving, terwijl slechts 22% virtualisatie enkel inzet voor testomgevingen.

Voordelen


Het belangrijkste voordeel dat de panelleden zien is een toegenomen flexibiliteit om sneller te kunnen reageren op vragen van de “business”. Er kunnen sneller nieuwe toepassingen opgezet worden en de capaciteit kan op elk moment uitgebreid worden.
Bij de enquête kwam vooral de kostenbesparing naar voor als het belangrijkste argument bij 31% van de ondervragden. De snelheid om grote hoeveelheden servers op te zetten kan 24% bekoren. Bij 18% is de hoge beschikbaarheid van toepassingen het belangrijkste argument.

Valkuilen


Een belangrijke valkuil voor virtualisatie projecten is de toegenomen complexiteit van de server infrastructuur. Bij het opzetten en onderhouden zijn er meer hoger opgeleide, gespecialiseerde informatici nodig. Die projecten hebben een systeem architect profiel nodig, die best kennis hebben van verschillende virtualisatietechnologiën.
Een tweede valkuil is de performantie. Bij gebruikers is er nog steeds het gevoel dat virtualisatie zorgt voor een mindere performantie. Hiervoor moet er een tool ingezet worden die de gebruikerservaring kan meten, zodat alle aspecten van performantie kunnen gemeten en bewaakt worden.

Technologie


VMware is nog steeds de leverancier bij voorkeur van virtualisatie technologie. Ruim 72% van de ondernemingen gebruikt VMware , gevolgd door Xen (19%). Microsoft’s Hyper-V wint snel aan populariteit en wordt al in 17% van de ondernemingen ingezet.
Hierbij is de technologie niet het belangrijkste maar het bereiken van de zakelijke doelstellingen. VMware heeft een stabiel en betrouwbaar product en is al jaren op de markt. Hierdoor is het makkelijk om mensen te vinden die kennis hiervan hebben.

Cloud Computing


De stap van server virtualisatie naar cloud computing is evident voor 65% van de bedrijven. 17% geeft aan dat ze geen cloud computing strategie zullen uitvoeren als verlengstuk van virtualisatie. Slechts 18% geeft dat ze het niet weten of virtualisatie een opstapje is voor cloud computing.

Lees ook


Server virtualisatie : Alles wat een kmo bedrijfsleider over virtualisatie moet weten

Desktop Virtualisatie : nog niet geschikt voor KMO’s

KMO's in de wolken, voeten op de grond

Bron


Data News van 11 februari 2011 – “Virtualisatie is goed ingeburgerd bij Belgische industrie” geschreven door Frans Godden

zaterdag 12 februari 2011

Telenet versterkt gamma met hosting en security

Met de overnames van Hostbasket en C-Cure in 2008 en 2010 liet Telenet al in zijn kaarten kijken over zijn toekomstplannen. Nu worden zowel Hostbasket al C-Cure geïntegreerd binnen Telenet.

Telenet is van oudsher een sterke speler in Vlaanderen op de residentiële markt. Voor internet toegang is het zelfs marktleider. Dat succes willen de Mechelaars nu ook in de zakelijke markt overdoen. Reeds vele jaren bestaat Telenet Solutions als merknaam voor zijn activiteiten bij grote bedrijven.

Zakelijke markt


Sinds 2 jaar heeft Telenet ook een afdeling voor kmo’s en zelfstandingen. De troeven zijn een sterk produkt – het snelste internet. Dit wordt gecombineerd met een dienstverlening op maat van zakelijke gebruikers.
Met de overnames van C-Cure en Hostbasket wil Telenet zijn diensten naar zowel grote als kleine bedrijven uitbreiden. Het gamma bestaat dan niet alleen meer uit telefonie, internet en data maar evolueert een compleet ICT portfolio. Terwijl de markt voor internettoegang bijna niet meer groeien, zijn cloud computing en securitydiensten goed voor een groei van 25% per jaar.

Hostbasket


Hostbasket bestaat sinds 2000 als specialist in hosting en cloud computing. Het product gamma bestaat onder andere uit domeinnaamregistratie, hosting van websites, hosted exchange, sharepoint, hosted crm en online backup. Daarnaast kunnen klanten ook gebruik maken van de datacenters van Hostbasket om hun eigen servers te plaatsen of virtuele servers in de cloud-infrastructuur te huren.
Hiervoor baat Hostbasket zijn eigen datacenters uit in Lochristi en Mechelen en doet het een beroep op een derde datacenter : LCL in diegem.

C-Cure


C-Cure is sinds 1998 actief in de security markt. Het is sterk in managed security, waarbij de geboden security oplossingen beheerd worden door C-Cure. Dit kan zowel in de bedrijfsgebouwen van de klant als over de vorm van een dienst in een datacenter. Vooral dat laatste zou een groeimarkt moeten zijn voor Telenet.

Integratie


Beide bedrijven worden nu geïntegreerd in Telenet. Hierdoor wordt het voor klanten makkelijker om zaken te doen met Telenet, of het nu gaat om connectiviteit, security, hosting of cloud services. De merknamen C-Cure en Hostbasket zullen echter niet verdwijnen, maar als productnaam verder leven.
Voor Hostbasket moet de operatie op 1 april 2011 klaar zijn, voor C-Cure is dat 1 mei 2011.

vrijdag 11 februari 2011

Open Source : op zoek naar software ?

Dankzij FireFox en OpenOffice is open source software intussen gemeengoed op ieders computer. Maar waar kan je nu informatie vinden over welke open source software pakketten er bestaan ?

De tijd dat open source software enkel geschikt was voor nerds en techneuten ligt reeds lang achter ons. Ht model van openbron software is een veilig en valabel alternatief om zakelijke software te gebruiken. Het belangrijkste voordeel is dat open source software meestal gratis te gebruiken is.

Open bron


Open source software laat ook toe dat de bron code van de software wordt aangepast. Hiermee kan je de software aanpassen op maat en specifieke functionaliteit toevoegen. Uiteraard moet je dan wel beschikken over de nodige programmeerkennis in de technologie waarmee de software is geschreven.

Rechten


Bij open source software zijn er verschillende licenties mogelijk. Meestal kan je de software vrij gebruiken en aanpassen. Bij de meeste licentievormen is ook vastgelegd dat toevoegingen aan de software ook moeten ter beschikking moeten gesteld worden van de community.

Open source as alternative


Een belangrijk nadeel van openbron software is dat het moeilijk is om te weten te komen welke software beschikbaar is en welke pakketten de moeite waard zijn om te gebruiken. De open source bewegingen beshikken niet over de grote marketingbudgetten om hun pakketten onder de aandacht te brengen. De website osalt.com – open source as alternative komt aan beide tegemoet. Je kan in een uitgebreide bibliotheek makkelijk zoeken naar een software pakket.

Alternatieven zoeken


Je kan via osalt.com ook makkelijk zoeken naar open source alternatieven voor commerciële software. Gebruik je vandaag Visio om diagrammen te tekenen, dan geef je Visio in als zoekterm en krijg je een hele reeks aan alternatieven voorgeschoteld. De commerciele software wordt aangeduid met een rood icoon, de open source software met een groen icoon.

Ben je op zoek naar Open source software ? Ga naar osalt.com