dinsdag 18 januari 2011

Domeinnaam kiezen

domeinnaam registeren
Een domeinnaam is het adres van je website en de basis voor e-mailadressen. Vandaar dat de keuze van een goede domeinnaam essentieel is in je internetstrategie.

Een goede domeinnaam kiezen is belangrijk. Je domeinnaam is het eerste wat potentiele bezoekers zien in zoekmachines, als link op andere websites of visitekaartjes. Een website bezoeker ziet je domeinnaam nog voor ze op je website zijn geweest. Een domeinnaam moet dus aanspreken. En niet alleen voor mensen. Een domeinnaam kan ook belangrijk zijn voor zoekmachines.

Extensie


Een domeinnaam bestaat uit twee delen : de effectieve naam en de extensie. Bij het voorbeeld kmo-en-it.be is de extensie ".be". de ".be" verwijst naar een website in België. De meeste landen en sommige geografische hebben een eigen internetextensie. Daarnaast bestaan er ook generieke extensies zoals .com. Deze verwijzen naar het gebruik. Bij .com gaat het om commerciele websites.

Technische beperkingen


Een domeinnaam kan tot 63 karakter tellen. Meestal kan je enkel de letters van het alfabet kiezen, aangevuld met alle cijfers en een koppelteken. Je kan geen leestekens of een ampersand gebruiken. Bij een domeinnaam wordt er geen rekening gehouden met kleine letters of hoofdletters.

Lange of korte domeinnaam


Een goede domeinnaam is best niet te lang en is makkelijk te onthouden. Vermijd best alles wat verwarring kan doen ontstaan in de schrijfwijze.
Het wordt echter steeds moeilijker om een goede korte domeinnaam te registreren. Wereldwijd zijn er intussen ongeveer 200 miljoen domeinnamen geregisteerd. Ook in het .be domein zijn er meer dan 1 miljoen geregisteerd.
Als vuistregel kan je stellen dat een domeinnaam best tussen 7 en 12 karakters telt.

Generieke domeinnaam of merknaam


De meeste bedrijven registreren meestal hun bedrijfsnaam als domeinnaam. Die domeinnaam doet dan dienst voor de bedrijfswebsite en voor de e-mailadressen van de medewerkers.
Een andere mogelijkheid is een domeinnaam waarin een woord uit uw activiteit zit verweven.
Je kan ook een nietszeggende, goedklinkende naam kiezen. Het belangrijkste nadeel is dat je die naam ook aan de wereld moet kenbaar maken.

Domeinnaam voor zoekmachines


Voor zoekmachine optimalisatie (SEO) hebben sleutelwoorden in een domeinnaam een zeer grote waarde. Websites die een sleutelwoord hebben in hun domeinnaam hebben zullen zeer waarschijnlijk hoog scoren als er op dat sleutelwoord geozcht wordt.

Tips op een rijtje - doen


  • Gebruik korte naam.
  • Gebruik een naam die makkelijk te spellen is.
  • Gebruik naam die makkelijk uit te spreken is over de telefoon.
  • Kies een domeinnaam die uniek is.
  • Gebruik echte woorden die in het woordenboek staan.
  • Gebruik de goede domeinnaam extensie, die past bij je activiteit en bij de markten waar je actief bent.
  • Kies een domeinnaam die beschikbaar is in alle gebieden en extensies waarin je actief bent.


Tips op een rijtje - niet doen


  • Gebruik domeinnaam die sterk gelijkt op een andere domeinnaam (of verwarrend kan zijn).
  • Gebruik geen koppeltekens.
  • Gebruik geen cijfers.
  • Gebruik geen afkortingen.
  • Gebruik geen alternatieve schijfwijzen.
  • Gebruik geen "hippe" schrijfwijzen (bijv. 4u)
  • Gebruik geen overbodige, nietszeggende woorden in de domeinnaam (bijv. bvba, the, company).
  • Gebruik geen merknamen die eigendom zijn van een ander bedrijf.
  • Als je meer dan 1 woord gebruik, vermijd dan dubbele letters van de aansluitende woorden.

Internationale domeinnamen - IDN


Sinds vorig jaar is het bij sommige extensies mogelijk om IDN domeinnamen te registreren die Cyrillische, Arabische, Japanse en Chinese lettertekens te gebruiken. Ook wordt het hierdoor mogelijk om letters met accenten te gebruiken. De meeste moderne browsers ondersteunen intussen IDN.

Meer dan één domeinnaam registreren ?


Domeinnamen zijn goedkoop en makkelijk te registreren. Daarom registreren bedrijven vaak meer dan één domeinnaam. Het is immers makkelijker en goedkoper om een domeinnaam te registreren dan die achteraf terug te recuperen als die door iemand anders is geregistreerd.
Het is dus een goed idee om huidige productnamen te registreren of domeinnamen van activiteiten waar u in de toekomst in actief zal zijn. Ook domeinnamen registreren voor alle landen waar u zaken doet is nuttig.

Lees ook


Help, mijn domeinnaam is geregistreerd

Registreer nu uw domeinnaam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten